Nya hundhagen i Fågelöudde öppnar idag

Stad & Politik22 december 2023 kl 11.5814
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?

Kommentarer

 1. Ska vi vara tacksamma över att en fungerande hage stängs och att Tekniska Nämnden slösar bort våra skattepengar!? Dessutom går den nya hagen inte att nå med kollektivtrafik annat än sommartid
  Den nya hagen innebär ju också att ”reservparkeringen” som så väl behövs när det är det är högt tryck på badplatsen försvinner.

 2. Hur förhåller sig kommunen till den typ av diskriminering som nämns i inläggen kring uppsägning av hyresavtal för båtklubbar där ni hävdar att andra medborgare subventionerar båtägarna? Hur hanterar ni att den majoritet icke hundägare på Lidingö subventionerar hundgårdar? Ser ni över om ni ska ta ut avgifter för hundägare i detta?

 3. Jättefin hage, saknas bara att dom 2 stolparna med enorm belysning hade varit igång. Letade efter en timerknapp runt om men fann tyvärr ingen,men kanske kommer igång nästa vecka ?

 4. Det är inte bara den dyra hundrastgården i Fågelöudde som är föremål för kritik. Hundrastgårdarna i Koltorp och Högberga är också en dyr historia. Vi hundägare på Lidingö har inte blivit tillfrågade, ej heller fått medverka i de nya rastgårdarnas placering, utformning, ytskikt, storlek, närhet till kommunikation eller om de ens är efterfrågade.

  Arbetet som utförs vid de nya små rastgårdarna i Koltorp och Högberga beslutades av tekniska nämnden i mars i år, trots inlämnade protester och upprop. Arbetet genomförs av Lidingö Trädgårdscenter (LTC) inom det ramavtal man har med dem. LTC använder sig av sin underentreprenör Poda AB för utförandet av arbetena.

  Här är notan (enligt Lidingö stad):
  Kostnad för anläggning vid Koltorp
  Stängsel 270 000 kr
  Dräneringsåtgärder 115 000 kr

  Kostnad för anläggning vid Högberga
  Stängsel 323 828 kr

  Alltså är det ytterligare 700 000 kr som Lidingö stad lägger på två små nya hundrastgårdar som ska kompensera för den minskade yta som nedläggningen av Furutorp innebär.
  Att ens jämföra och försöka kompensera en stor rastgård som är en unik hybrid mellan rastgård för hundar och ett lättare motionsspår för dess ägare med tre nya mindre rastgårdar med oländig terräng, för små för att kunna motionera i och i ett fall långt från bussförbindelse är att medvetet strunta i oss hundägare i alla åldrar!

  Vi är 868 hundägare som skrivit under ett upprop att vi vill behålla rastgården i Furutorp, vilket alltså hade varit ett mycket billigare alternativ!

  Nya rastgården på Fågelöudde kommer att kosta skattebetalarna 700 000 kr, alltså blir det 1,4 miljoner kr totalt för tre ej efterfrågade rastgårdar, vilket hade kunnat undvikas om man behållit Furutorp. Och det stoppar inte där då dessa tre ytor kräver årligt underhåll som staden måste budgetera för.
  Dessa över 1,4 miljoner kronor borde kunnat användas till annat i kommunen!

  Vi talar i samhället om att vara försiktig med skattebetalarnas pengar, men det gäller tydligen inte på Lidingö! Man lyssnar inte oss medborgare, utan bara kör över!

  Och någon hundvänlig kommun är det heller inte!

  För föreningen Rastgårdar på Lidingö
  Margite Nordenstam

 5. Hur kan man anlägga en rastgård så långt bort att den bara nås med bil! Är det tillgängligt, nej inte för de grupper i kommunen som varken har bil eller körkort! Är det viktigare att en och annan villaägare slipper höra hundskall än att man kan komma till rastgården lätt med buss. Dessutom som ovan person skriver behövs under höst, vinter och tidig vår – belysning då vi inte kan åka snålskjuts på vägbelysningen till villaområdet. Min fasa är att halka och ingen hör mig eftersom rastgården är så off! Sedan kommer sommaren ja då finns inga parkeringsplatser då alla badgäster redan tagit dem! Men då finns ju bussen, tänkte inte på det! Detta är en ren skandal!

  1. Ser väldigt få hundägare på 204:an?..
   Hade det varit så hade grannarna nog inte klagat på att det parkeras bilar överallt.

   1. På eftermiddagar förekommer det ganska ofta tonåringar med familjens hundar som åker till Furutorp (känner flera) samt relativt ofta en och annan hundägare utan bil som tar buss! Men det är egentligen ointressant hur ofta det är hundägare som tar bussen. Hundrastgårdarna ska vara tillgängliga inte bara för bilburna! Det är TILLGÄNGLIGHETEN SOM GÄLLER!

    1. På somrarna är det garanterat fler personer som tar sig till Fågelöudde utan buss och just med bil, så ditt argument håller inte Margit. Besök den nya rastgården med riktiga bänkar och tak, långt bättre än de fula gamla trädgårdsstolar man ser idag

   2. De finns personer som åker trehjuling till rasthagen. Att ta den till Fågelöudde är betydligt svårare. Dessutom kan man inte gå med rollator i rastgården på Fågelöudde

 6. Furutorp måste behållas men då bara vara öppet för enhundshushåll. Att stänga Furutorp är inte acceptabelt och kommer att bli en lokal valfråga när den dagen kommer.

  1. Enhundshushåll? Det finns kunniga och trevliga hundägare som har två hundar. Dessa måste vara välkomna. Det som inte ska vara accepterat är professionella hunddagis som tjänar pengar på att utnyttja ytan för många hundar, i så fall.

 7. Bor inte längre själv på ön men var idag förbi rastgården vid Fågeludde. Vilken otroligt fin rastgård! Visst måste dom som kommer med buss numera gå 800m men majoriteten av hundarna som åkte till Furutorp – dom åkte bil.

 8. Hundhagen i Furutorp är så mycket bättre för kropp och själ och den kommer att återöppna efter kommande val. Hoppas Du har möjlighet att återkomma Mats!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *