Ny sjömack lägger om kursen

Den nya sjömacken. Foto: Anders Frick
Lidingö22 juli 2022 kl 02.20

Bolaget Swedish Ship Composite har tillverkat en obemannad och flytande sjömack. Tanken är att anläggningen ska förse Lidingös sjötrafik med förnybara drivmedel. Sjömacken ligger i anslutning till OKQ8s sjömack nere vid Islinge.

– Det känns väldigt bra att vi nu ger båtägare möjlighet att tanka förnybara HVO100 på vår befintliga station i Islinge och på så vis bidra till en bättre skärgårdsmiljö, säger Karin Hellgren, kommunikationschef OKQ8.

Nästan alla båtar med dieselmotorer kan byta till förnybart bränsle (HVO) utan några ingrepp i motor eller drivlina. Byter alla båtar till förnybart bränsle skulle det bidra till att andelen koldioxidutsläpp minskar med 40 procent. Det visar en studie gjord 2019/2020 av Point! AB.

Men det är inte allt! Just nu är macken byggd för drivmedel, men den är också förberedd för att i framtiden kunna ladda elbåtar. Swedish Ship Composite arbetar redan nu med nästa exemplar av sjömack. Drivmedlet som kommer säljas vid stationen i Islinge är HVO100 från Neste samt fossil alkylatbensin. Biobensin är något som planeras för framtida försäljning.

Läs även NyTekniks inlägg om macken på denna länk.

Källa: OKQ8 och NyTeknik.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *