Ny bok: Gustaf Dalén, kungen av ljus

Kultur4 december 2019 kl 06.24

Vem var han? En av Sveriges smartaste uppfinnare, som år 1912 fick Nobelpris för de berömda fyrarna som blev så viktiga för säkrare sjöfart på alla världens hav. Som i många år ledde den stora AGA-fabriken på Lidingö. Nu finns det en barnbok, som likaväl kan läsas av vuxna som beskriver Gustaf Daléns liv på ett spännande sätt.

Boken berättar om den kluriga bondpojken som växten upp på Skräddaregården i Stenstorp, i Västergötland. Redan som liten var han envis och påhittig. I snickarboden fixade han med olika projekt tillsammans med sin händiga pappa. Han utbildade sig och flyttade så småningom med sin familj till Lidingö där han var chef för AGA. Där arbetade man med att uppfinna och tillverka viktiga produkter, bland annat inom medicin, flygteknik, radio- och TV och mycket annat. Sorgligt nog råkade Gustaf ut för en förfärlig olycka som gjorde honom blind. Men ändå fortsatte han att leda AGA och han var mycket omtyckt av alla.

I boken, med många trevliga bilder, får vi läsa om Gustafs liv, om hans viktigaste uppfinningar och också om hur det var i Sverige och på Lidingö för ungefär hundra år sen.

Författare: Ann-Sofie Jeppson. Bilder: Jens Ahlbom.

Bästa julklappen till alla Lidingöbor – unga som äldre!

Finns att köpa på Lidingö Museum. Pris 200 kr, medlem i Hembygdsföreningen: 180 kr. 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *