För ett par år sedan tog majoriteten fram ett förslag till kulturmiljöprogram (KMP). Men förslaget togs inte väl emot av stadens villaägare. Då fanns en politisk majoritet för förslaget men nu tar alla partier avstånd från det. Efter diskussioner och synpunkter på förslaget tycks det nu ha hamnat i malpåse. I stället väntar man på en ny lagstiftning för hur en KMP ska se ut.
Frågan om ett nytt KMP kom upp vid föreningen Lidingövillors debatt i torsdags i Ansgarskyrkan.
– Intressant att höra att de fyra majoritetspartierna nu tar avstånd från den KMP som man gemensamt varit med om att ta fram, sa Patrik Buddgård (C).
– Vi har hela tiden varit emot KMP, den är för svepande. Stora områden som skulle beläggas med generella restriktioner som innebär att en del inte får de rättigheter som andra villaägare får. Vi ska använda den fina inventering som våra duktiga tjänstemän gjort tidigare och den ska användas som ett underlag och inte som ett styrande dokument. Likabehandlingsprincipen är mycket viktig, tyckte Suzanne Liljegren (L).
– När det gäller KMP så blev jag förundrad över att majoriteten tog strid för att bevara Tindrahuset. Den typen av kulturmiljöbevarande betackar jag mig för. Nu får vi göra ett omtag och jag hoppas att majoriteten har lärt sig en läxa, sa Jonas Lundgren (V).
– Det kommer en ny lagstiftning snart som tvingar fram ett KMP med nya detaljregler. Det kommer nog att bli det stora projektet nästa år, sa Daniel Källenfors (M).
Men Suzanne Liljegren (L) berättade att den låter vänta på sig, något som såg ut som en överraskning för de närvarande politikerna.
– Den nya lagstiftningen är en utredning som var på remiss under förra hösten och som nu ligger på is i regeringskansliet, sa hon.
Bygglovsutredningen SOU 2021:47, lämnades över till slutbetänkande till regeringen i juni 2021 och sedan dess har inget hänt.
Lidingö Nyheter har tidigare skrivit om de felaktigheter som fanns i förslaget till lokalt kulturmiljöprogram, se länk.
Jag ser en överhängande risk med denna typ av program. De riskerar att ta tid och kraft från kärnverksamheten. Vi ser snart sagt överallt verksamheter med problem, allvarliga problem. Ofta är en återkommande förklaring resursbrist av något slag. Ett återkommande fenomen är att nya hugskott som detta fräter bort resurser. När de staplas på varandra så kvävs verksamheten. Kombinerat med besparingskrav formulerade av räknenissar utan känsla för konsekvensanalyser så får vi problem inom område efter område. Stryk dessa välmenta (?) förlag och kräv ansvar av ansvariga!