Många Lidingöbor är nu sjuka eller sitter i karantän med covid. Under julhelgen rapporterades fler fall än någonsin tidigare med 372 smittade och förra veckan steg antalet ytterligare till 683 Lidingöbor som bekräftats smittade. Pandemin fortsätter att leda till hög belastning på vården. Samtidigt väntar många på vård som skjutits upp. Nu satsar vi därför ytterligare en halv miljard på både akutsjukhusen och den nära vården – inte minst vårdcentralerna.
Covid-pandemins fjärde våg påverkar även om betydligt färre blir svårt sjuka. Förutom vård av covid-drabbade måste många medarbetare i vården stanna hemma p g a sjukdom eller symtom. Influensa, vinterkräksjuka och RS-virus innebär också ett tryck på vården.
Väntetiderna till vården har ökat under pandemin och det har uppstått en vårdskuld från regionen till invånarna. Under hösten gjordes stora insatser och många patienter i Stockholmsregionen fick efterlängtade besök, behandlingar och operationer. Men nu ökar risken att köerna växer igen.
Belastningen är hög på akutsjukhusen och personalen gör ett fantastiskt arbete – men också i den nära vården görs stora insatser. Geriatriken vårdar många äldre patienter, med eller utan covid. Den avancerade hemsjukvården omfattar minst lika många vårdplatser som alla akutsjukhus. Psykiatrins viktiga arbete upphör naturligtvis aldrig. Och inte minst utgör vårdcentralerna den nödvändiga basen för en trygg hälso- och sjukvård för Lidingöborna.
I höstas beslutade regionfullmäktige om den blågröna koalitionens budget, med kraftiga satsningar på sjukvården. Men vi hade också reserverat ekonomiskt utrymme för att ha beredskap inför nya behov. Därför har vi möjlighet att nu satsa en halv miljard ytterligare, på akutsjukhusen och på den nära vården. I det senare fallet handlar det framför allt om vårdcentralerna, men förstås också viktiga verksamheter som geriatrik och psykiatri.
Vården ska ha de resurser som krävs för att hantera pandemin – och betaav vårdskulden. Lidingöborna och alla andra i Stockholmsregionen ska ha tillgång till en riktigt bra vård när man behöver.
Anna Starbrink (L)
hälso- och sjukvårdsregionråd, gruppledare Region Stockholm
Amelie Tarschys Ingre (L)
vice gruppledare Region Stockholm