Nu får vi ordning på Sverige

Debatt19 augusti 2022 kl 04.111

Valet den 11 september står mellan två regeringsalternativ – ett som är överens om de viktigaste sakfrågorna, och ett som inte är det, skriver Gunnar Strömmer (M), partisekreterare och Ida Drougge riksdagskandidat för (M) på Lidingö. 

Valet den 11 september handlar om Sveriges tre största samhällsproblem som måste lösas: brottsligheten, ekonomin och jobben samt energikrisen och klimatet.

Brottsligheten: Sedan 2014 har de dödliga skjutningarna i Sverige tredubblats - idag sker en skjutning om dagen, och en dödlig skjutning i veckan. Kravaller, sprängningar och upplopp. Kriminella gäng och klaner som kontrollerar hela bostadsområden, och som tystar vittnen. Utsattheten för sexualbrott och ungdomsrån har ökat dramatiskt, precis som bedrägerierna mot äldre.

Ekonomin och jobben: Socialdemokraterna lovade EU:s lägsta arbetslöshet, men istället fick vi den fjärde högsta arbetslösheten och lägst tillväxt av alla EU-länder. Dessutom har vi fått en urholkad arbetslinje: 700 000 utrikes födda kan inte försörja sig själva, till en kostnad av 132 miljarder kronor per år. Samtidigt pressas hushållen hårt efter att Socialdemokraterna höjt 46 skatter sedan 2014 som gjort det svårare för familjer att få ihop ekonomin. Och fler skattehöjningar är på gång.

Energi- och klimatpolitiken: Hushåll och företag får nu betala ett mycket högt pris för att Socialdemokraterna och Miljöpartiet av politiska skäl har lagt ned fullt fungerade kärnkraftverk. Elräkningarna är rekordhöga och kan fördubblas i höst och vinter, samtidigt som elen till hushåll och företag i södra Sverige för första gången helt kan kopplas bort på grund av elbrist. Tidigare visade Sverige vägen i klimatomställningen, men nu eldar vi 140 000 liter tjockolja i timmen när det är kallt och inte blåser.

För att lösa problemen och vända utvecklingen krävs en ny regering. Här finns det två olika regeringsalternativ – ett som är överens, och ett som inte är det. På vår sida i politiken, med KD, L och SD är vi överens om de viktigaste sakfrågorna för att lösa Sveriges stora problem.

Vi är överens om att det krävs hårdare straff och avskaffad mängdrabatt för att komma åt gängkriminella och serievåldtäktsmän. Om att det krävs en stramare invandring för att klara integrationen. Vi är överens om att det måste löna sig att arbeta. Om ett skattehöjarstopp för att värna hushållens ekonomi - dit hör att fastighetsskatten absolut inte ska återinföras. Och vi är överens om att Sverige måste bygga ny kärnkraft för billigare och grönare el. Vi har reformerna, och är startklara. 

Vi ser ett Sverige där rättsstaten vunnit över våldet. Där arbetslinjen ersatt bidragslinjen. Där ny kärnkraft ger ren, stabil och billig el. Där gröna innovationer, världsledande utbildning, forskning och nya jobb ger Sverige rubriker i omvärlden.

Tillsammans kan vi få ordning på Stockholm och Sverige.


Ida Drougge
Riksdagskandidat Lidingömoderaterna

Kommentarer

  1. Ni kan börja.med att få ordning på vården i regionen (se tidigare inlägg), där ni styrt länge liksom på Lidingö. Här finns också mycket att förbättra. Till exempel kommunikationerna på ön för de som saknar bil eller är äldre. Tvärförbindelser saknas helt. Devalveringen av LSS är ett område där Lidingö en gång i tiden var ett föredöme och som nu inte ens uppfyller lagkraven. Oförmågan att ta itu med förfulningen av Torsviksdiket är också talande. Samhällsservice som passhantering, hittegods, arbetsförmedling och allt annat som försvunnit de senaste åren är andra områden att få ordning på här. Ett kulturhus med publika lokaler för framträdanden och utställningar vore också fint. Det är viktigare än 50 poliser i polisstationen för att stoppa ligorna som stjäl hjul och rattar på nätterna. De behövs nog bättre i våra värre drabbade förorter.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *