Novemberdrycker: Maffiga viner till höstens vilda grytor och stekar

Dryckesguiden31 oktober 2021 kl 05.42

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38. 

Art.nr 2011 Côtes Du Rhône, kostar 129 kronor. Årgång2018, alkoholhalten är på 14 % och en sockerhalt på 0,3 g/l och kommer från Frankrike, Rhonedalen. Druvorna är 50 % Syrah, 40 % Grenache och 10 % Mourvèdre. Vinet har köpts in från hela 830 vinodlare, främst i södra Rhone. Normalt när man producerar ett vin i den här kvantiteten, så köper man stora volymer från ett mindre antal leverantörer. Vinmakaren Philippe Guigal jobbar enligt en helt egen devis, skall man göra den bästa Côtes du Rhônen så är ingen volym för liten om kvalitén är hög. Därför har man byggt ett vineri som klarar denna mängd av små volymer och massor av leverantörer. Vinet är medvetet framställt för att klara lagring i 7 – 15 år beroende av årgång. Vinet är lagrat i 18 månader på ekfat sedan ytterligare 18 månader i källare. Vinet är kryddigt med inslag av björnbär, vanilj, örter och lagerblad. Passar mycket bra till en lammgryta  https://www.ica.se/recept/lammnavarin-fransk-lammgryta-713291/  Friggavägen 24!

Art.nr 12343 Amarone A Alpha Zeta, kostar 199 kronor. Årgång 2018, alkoholhalt på 15 % och en sockerhalt på 0,8 g/l och kommer från Italien, Venetien. Druvorna är 70 % Corvina Veronesa, 25 % Rondinella och 5 % Cabernet Sauvignon. Alpha Zeta skapades 1999 av den brittiska vinimportören David Gleave MW och den Nya Zeeländska vinmakaren Matt Thomson. De bägge insåg att nyckeln är att para ihop lokala druvodlare med oklanderlig vinframställning. Alla Alpha Zeta viner är gjorda av inhemska druvsorter odlade på kullarna nordost om Verona. Druvorna skördas i september därefter lufttorkas druvklasarna till slutet av januari, (passitometoden). Vinet har lagrats 18 månader på en blandning av stora ekfat, botti och franska barriquer. Vinet har en kryddig doft med inslag av kaffe, russin, vanilj, mörk choklad och fat. Smaken är kryddig med inslag av romrussin, lakrits, körsbär och vanilj. Prova vinet till en mustig köttgryta https://www.mathem.se/recept/mustig-kottgryta-med-champinjoner-och-adelost. Lidingö Centrum

Art.nr 2204 Château Bouscassê, kostar 169 kronor. Årgång 2017, alkoholhalt på 13,5 % och en sockerhalt på 3,8 g/l. Kommer från Frankrike och Madiran. Druvorna är 50 % Tannat, 26 % Cabernet Sauvignon och 24 5 Cabernet Franc. Ett vin behöver inte alla gånger vara dyrt för att vara riktigt gott och även lagringsdugligt. Château Bouscassé är ett riktigt vinkällarfynd som utan tvekan kommer gå att lagra i minst femton år. Druvorna kommer från stockar som är mellan 20 och 100 år gamla. Planttätheten är 7 500 stockar/hektar, som är Guyot-uppbundna. 1979 tog Alain Brumont över Château Bouscassé i Madiran efter sin far. Idag omfattar egendomen totalt 180 hektar. Lagring sker på jästfällning i tolv månader på franska ekfat varav hälften är ny ek. Vinet buteljeras utan föregående filtrering och lagras sedan på egendomen tills de släppstill försäljning flera år senare. Vinet ha en mörkröd färg och doftar svarta vinbär, blåbär, lakrits och fat, smaken är fyllig, fruktig med tydliga tanniner och smak av kakao, ceder samt blåbär. En av mina personliga franska favoriter. Provas till en älgstek https://receptfavoriter.se/recept/aelgstek.html  Sektion 12.

Art.nr 4638 Stellenbosch Reserve Vanderstel, kostar 139 kronor. Årgång 2020, alkoholhalt på 14 % och en sockerhalt på 0,3 g/l. Vinet kommer från Sydafrika och Stellenbosch och har en härlig blandning av 51 % Cabernet Sauvignon, 29 % Merlot, 9 % Malbec, 8 % Petit Verdot och 3 % Cabernet Franc. Druvorna kommer från vingårdar i Stellenbosch belägna i Simonsberg, Devon Valley och Heldeberg. Jäsning ägde rum i öppna jäskar med daglig överpumpning och nedtryckning av skalmassan. Den primära jäsningen tog 7 dagar, följt av en 10-21 dagars macerationsperiod. Malolaktisk jäsning ägde rum på fat. Vinet har lagrats i 18 månader på franska ekfat. 40 % av faten var nya och resterande del 1-2 år gamla. Vinet har en karaktär som är nyanserad, fruktig doft med inslag av svarta vinbär, viol, rostade ekfat, kaffe och cederträ. Fyllig, fruktig, rik och nyanserad smak med väl integrerade fat och mogna, avrundade tanniner, inslag av svarta vinbär, plommon, choklad och kaffe. Lång, nyanserad eftersmak. Till det här vinet provar vi en Stroganoff https://www.arla.se/recept/biff-stroganoff/  Sektion 6, hylla 1.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *