Novemberdrycker 2022: Österrike

Dryckesguiden31 oktober 2022 kl 04.55

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.

Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Österrike är det land i världen som har flest vinodlare per capita. Här finns många småskaliga producenter vilket särskiljer landet från andra vinproducerande länder. De senaste åren har en ny generation vinodlare börjat satsa på kvalitetsviner och det händer en hel del.

Från norr till söder är odlingarna indelade i tre regioner:
Niederösterreich + Wien, Burgenland och Steiermark. Österrikes vinproduktion domineras starkt av vita viner. Av ursprungligen 300 mer eller mindre odlade druvsorter är nu 35 stycken officiellt godkända för produktion av kvalitetsviner, 22 är gröna och 13 blå.

Art.nr. 4200 Leth Grüner Veltliner och kostar 95 kronor. Alkoholhalten är på 12,5 % och årgången är 2021. En av Sveriges mest älskade producenter, Weingut Leth har funnits på hyllorna sedan 2007. Leth är nu inne på tredje generationen, fortfarande en ung producent i sammanhanget men trots sin ringa ålder är de en av de mer framstående producenterna i regionen Wagram. Framgångssagan började under 60-talet med Franz och Barbara Leth som sedan togs över av sönerna Franz och Erich under 80-90-talet.  Idag är det Franz Junior som sakta men säkert tagit över rodret. Självfallet finns det även en viktig rödvinsproduktion som idag utgör cirka 25% av den totala produktionen. För röda viner är Zweigelt och Blauburgunder de mest odlade druvsorterna. Utöver detta har Weingut Leth ett levande druvsortsmuseum med 250 planterade druvsorter, varav många inte längre existerar i kommersiell vinodling. En dröm som Franz Leth förverkligade i början på 1990-talet. 100 % Grüner Veltiner som är Österrikes mest odlade druva. Vinet har jäst vid låg temperatur i rostfria tankar och har en karaktär som är fruktig med inslag av vitpeppar, krusbär, päron och honungsmelon. Perfekt till fisk med vitvinssås https://receptfavoriter.se/recept/torsk-med-vitvinssas.html  Sektion 7 på Lidingö.

Art.nr. 71739 The Butcher och kostar 119 kronor. Alkoholhalten är 13 % och årgången är 2021. Producenten Hans Schwarz är från början slaktare. I många generationer har hans familj odlat druvor i trakterna kring byn Andau i Burgenland men utöver hobbyproduktion har druvorna sålts vidare till kollektiv och andra vinmakare. För 25 år sedan kom Hans i kontakt med Österrikes mest framstående vinmakare Alois Kracher som efter att ha provat Hans eget vin intalade honom att byta bransch och producera vin under eget namn. Hans har följt filosofin nose-to-tail långt innan det var trendigt – hållbarhet är tradition i hela regionen och samma filosofi gäller såklart The Butcher.

The Butcher White Cuvée är en riktigt trevlig blandning av druvorna Grüner veltliner, Welschriesling och Sauvignon blanc som bör drickas ungt för att ta vara på vinets vitalitet. Vinet har en härlig fruktig doft med inslag av vita blommor och citrus, smaken är ungdomlig med inslag av päron, honungsmelon och aprikos. Utmärkt till en Wienerschnitzel, https://receptfavoriter.se/recept/wienerschnitzel.html. Också sektion 7.

Art.nr. 92054 Kracher Noble Reserve Trockenbeerenauslese och kostar 149 kronor. Alkoholhalten är på 10,5 % och är en blandning av olika årgångar.  Familjen Krachers framgångssaga tar ordentlig fart under det sena 80-talet när Gerhard Krachers far Alois Kracher Jr (son till grundaren Alois Kracher Sr.) skapade några av världens bästa söta viner från vingårdarna vid sjön Neusiedlersee i Burgenland. Vinerna jämfördes redan på 90-talet med sötvinsgiganterna i Europa och sötvinsundret var ett faktum, resten är historia. Idag är det Alois Jr.’s son Gerhard som har tagit över sin fars mantel efter att Alois gick bort alldeles för tidigt i cancer 2007. Gerhard för sin fars arv vidare genom att producera viner av extremt hög kvalité med stor passion hela vägen från vingården till konsumenten.  Druvorna, 55% Welschriesling, 40% Chardonnay, 5% Traminer skördas sent på hösten efter att de har angripits av botrytis samt krossas och vinifieras i vineriet. Vinet lagras på en kombination av stora och små ekfat. Vinet blandas där efter och 80% består av årgång 2017 samt 20% reservevin. Ett vin med hög koncentration både i doften och smaken. Aprikos, persika och honung blandas med inslag av vanilj och kolatoner. Väldigt sött men med en balanserad syra. Utmärkt till Créme brûlée https://www.ica.se/recept/creme-brulee-596472/ eller till grönmögelostar. Tillfälligt sortiment på ön.

Art.nr. 90156 Dorli Muhr Zwiegelt Mouveau och kostar 189 kronor. Alkoholhalten är på 12 % och årgången är 2021. Dorli Muhr anses av många som den okrönta drottningen av viner på druvsorten Blaufränkish. Dorli har länge drömt om att även göra ett vin på druvan Zweigelt, en korsning mellan Blaufränkish och Sankt Laurent. " För mig är det en druva som ska odlas i svala lägen där resultatet ska vara okomplicerat, inspirerande och opretentiöst", säger Dorli Muhr ” 2021 är den allra första årgången som Dorli gör Zweigelt Nouveau och glädjande nog har vi fått möjlighet att köpa den största andelen av dessa flaskor. Namnet kommer av att det är ett vin som stilmässigt flörtar med Beaujolais i Frankrike. Efter skörden krossades druvorna genom att fottrampas varsamt. Musten fick därefter jäsa enbart med hjälp av den naturliga jästen mellan 3-5 dagar Efter pressning fick hälften av vinet ligga på ståltank och resten på gamla fat. Vinet har buteljerats ofiltrerat. Ungdomlig, generös och fruktigt doft med inslag av röda vinbär, körsbär, peppar och vilda örter. Modern, charmig, frisk smak med fin kryddighet, integrerade tanniner och massor av röda bär så som körsbär och vinbär, toner av peppar och örter. Ett vin som med fördel ska drickas svalt och ungt. Super till en Saltimbocca  https://www.ica.se/recept/saltimbocca-727218/. Bara att beställa o hämta på Lidingö.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *