Noll koll hos Klimatkollen!

Debatt5 juni 2023 kl 03.337
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Göran Tegnér (L), ledamot i Tekniska nämnden

Kommentarer

 1. Vad bra med engagemang för lägre utsläpp! Klimatkollen är en ideellt driven medborgarplattform som visar hur det går med utsläppen i kommunerna. Vi visar Sveriges officiella utsläppsstatistik. Om det finns felaktigheter i den offentliga statistiken är det givetvis bra om det påtalas till ansvariga myndigheter så att det kan ändras. Det finns dock ingen möjlighet för oss som en liten ideell förening att överpröva officiell statistik om utsläpp från olika sektorer, i Sveriges alla 290 kommuner, för varje år sedan år 1990.

 2. Bra att du tydliggör detta Göran.
  EU:s klimatlag fastställer att EU:s utsläpp ska minska med minst 55 procent till år 2030 jämfört med 1990. Lidingö har alltså redan nu nått målet med råge. Klimatkollens utsläppsrankning placerar Lidingö på plats 284 av 290 kommuner när vi i stället ligger på topp. Lidingö är en förebild både när det gäller ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet och det ska vi fortsätta vara.
  Carina Kindkvist (M) med fokus på klimat-, miljö- och småföretagarfrågor.
  Ledamot i Tekniska nämnden

  1. Klimatkollens ranking som du nämner beskriver årlig genomsnittlig utsläppsförändring i kommunerna sedan 2015 (Parisavtalsåret) och baseras på offentlig statistik från Nationella emissionsdatabasen. Den genomsnittliga årliga utsläppsförändringen för Lidingö sedan 2015 är enligt Nationella emissionsdatabasen +2,4%. Därför hamnar Lidingö längre ner i rankingen än t ex Stockholm (-11,7%), Danderyd (-9,6%) och Sollentuna (-7,9%).

   1. Jag har en viss förståelse för att Klimatkollen inte kan genomskåda de statliga myndigheternas arrogans och nonchalans mot faktakontroll och för kvalitetskontroll.

    Men du behöver väl inte upprepa SNVs felaktigheter utan att själv tillägga en brasklapp, nu när du fått reda på att uppgifterna är felaktiga.

  1. De vetenskapliga bevisen är tydliga: Det är människans fel att jorden blivit 1,1 grad varmare. Vår livsstil och energiförbrukning är ohållbara. Nu måste utsläppen vända ner inom bara ett par år för att mildra effekterna av klimatförändringarna. Här är den senaste syntesrapporten från FN:s klimatpanel IPCC från mars i år, där hundratals ledande klimatforskare sammanfattar tiotusentals vetenskapliga studier https://report.ipcc.ch/ar6syr/pdf/IPCC_AR6_SYR_SPM.pdf

   1. Då får du också börja ta hänsyn till ANTALET människor, helst per ytenhet. Att köra på och påstå att befolkningstillväxten inte har något med detta att göra, är lite att stoppa huvudet i sanden.

    Inget är så enkelt som att förenkla, i fel riktning.

    Och sist men inte minst: med statistik går det att bevisa ungefär vad som helst, bara en fråga om hur man gör….

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *