Nej, vi ska inte ”Återinrätta Lidingös vuxenutbildning”

Debatt13 oktober 2022 kl 05.391
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Suzanne Liljegren, Ordf (L) i utbildningsnämnden
Anna-Carin Pehrson, Vice ordf (M) i utbildningsnämnden

Kommentarer

  1. Lidingös möjligheter att bedriva vuxenutbildning
    Lidingö har lagt ner sin egen kommunala vuxenutbildning på grundläggande nivå och svenska för invandrare – som för övrigt inte är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Utan en del av den kommunala vuxenutbildningen. Det är fakta och lätt att kolla upp. Men nog om detta.
    Dessa båda utbildningsformer är framför allt till för invandrare som kommit till Sverige med kort eller ingen utbildning. Kommunerna har för dessa en skyldighet att tillhandahålla en sammanhållen utbildning som inkluderar SFI – den s.k. utbildningsplikten.
    Tyvärr är ersättningen till utbildningsföretagen enligt avtalen inom Norrort så låg att dessa inte anser sig kunna tillhandahålla den kvalitet som krävs och de lägger därför på många håll ner sin verksamhet.
    Många av de kommuner som ingår i Norrorts komvuxutbud har därför behållit dessa utbildningar i egen regi för att kunna erbjuda dem i närområdet och göra det möjligt även för kvinnor och män med små barn att kunna delta. Lidingö hade en väl fungerande sådan utbildning innan nedläggningen.
    Nu tvingas de individer som är i allra största behov av utbildning att resa långt för att delta och statistiken visar att deltagarantalet har sjunkit. Frågan är om behovet också har gjort det eller om vi har försvårat möjligheten till att kunna delta?

    När det gäller yrkesutbildningarna inom KOMVUX så ska dessa enligt statsbidragsreglerna bedrivas tillsammans med minst två andra kommuner för att utbudet av utbildningar ska bli tillräckligt brett både för de studerande, men även för de arbetsgivare som är i behov av kompetens. Det hade varit önskvärt om Lidingö kunnat delta i Stockholms upphandling och utbud av yrkesutbildning, men det kanske inte var möjligt? Och då är Norrort det näst bästa alternativet.
    För att arbetsgivare på Lidingö i större utsträckning ska kunna rekrytera personal från yrkesutbildningarna och jobbspåren som bedrivs i dessa bör en ambition också vara att få utbildningsföretagen att bedriva utbildningar på plats här på Lidingö.
    Att samverkansavtalet inom Vuxnorrort ska utvärderas är ett bra beslut. Bra att vi är överens om att kompetensutveckling för ökad anställningsbarhet är en självklarhet, och att den ökade kompetensen matchar efterfrågan som finns på arbetsmarknaden. Låt oss då göra det lättare genom att samarbeta med arbetsgivare och göra utbildningarna attraktiva för arbetssökande så att högre volymer kan uppnås som lockar utbildningsföretagen hit till oss på Lidingö.

    Annica Grimlund, (S) ledamot i utbildningsnämnden

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *