
Traditionsenligt hölls nationaldagsfirande på Millesgården. Cirka 250 besökare kom till evenemanget och det var gratis entré.
Mellan klockan 14.00 och 15.00 spelade och sjöng Erik Winqvist, Tobias Grenholm och Simon Forsman svensk musik.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors höll tal (se nedan) och priset "Årets Ängel" delades ut. I år fick Rädda Barnen priset.
Vädergudarna var på nationens sida och gav Lidingöborna 26 graders värme och solen sken. Ett mycket lyckat evenemang.

Tal på Nationaldagen av Daniel Källenfors
I dag är det nationaldagen. Det är ett något sent påkommet firande som skapades för bara några år sedan. Det är märkligt. Det finns mycket att vara stolt över med Sverige och det är långt ifrån självklart att Sverige skulle existera idag.
De första svenskarna vandrade hitåt efter slutet istiden. Lidingö låg då ännu under vatten. Det tog sedan lång tid innan Lidingö uppmärksammades i ett större perspektiv. Vikingarna utnyttjade sönderfallet av romarriket under 900-talet till handel och plundring innan vi något århundrade senare konverterade till kristendomen och därmed uppgick i denna europeiska gemenskap.
Sverige har varit på väg att utplånas några gånger. Under Kalmarunionens tid var det länge oklart om Sverige som identitet skulle försvinna och uppgå i en nordisk gemenskap. Sten Sture den äldres och yngres kamp, Engelbrechts uppror och till sist Gustaf Vasas krig mot danskarna satte färdplanen för ett fristående svenskt rike.
Utplåningen av Sverige var kanske som närmast när Karl den XII blev kung och trippelalliansen Danmark-Norge, Sachsen-Polen och Ryssland anföll Sverige. Men Sverige höll emot.
Den främmande makt som kommit närmast att ta Lidingö var under rysshärjningarna på tidigt 1700-tal. Då kom ryssarna hela vägen till Svartsö och Värmdö i vårt närområde. Men Lidingö tog de aldrig.
Lidingö levde under en ganska lång period i en ganska tynande tillvaro. Det var först när industrialismen och sommarnöjena kom på 1800-talet som de nya Lidingöborna började sätta sin definitiva prägel på ön.
Sverige industriella framgångar under 1800-talet är exceptionella. Finansminister Gripenstedts förnyelse av den svenska ekonomin med investeringar i järnvägen, men framförallt genom liberalisering av den svenska ekonomin, lade grunden till de klassiska svenska storföretagen och därmed välståndet.
Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet verkade också tre av de mest kända Lidingöborna: Gustaf Dalén, Raoul Wallenberg och Carl Milles.
Nobelpristagaren i fysik Gustaf Dalén tog Aga till en världsledande position med Agafyren. Samma år som Dalén tilldelades nobelpriset föddes Raoul Wallenberg. Raoul Wallenberg räddade tiotusentals judar från förintelsen och har hyllats världen runt för sina heroiska insatser i Ungern under andra världskriget.
Millesgården där vi befinner oss i dag var Carl Milles hem under tidigt 1900-tal och donerades sedan av honom till svenska folket. Carl Milles fantastiska skulpturer förgyller än i dag platser över hela jordklotet.
I dag har vi rekordmånga ”unicorns” som Skype och Spotify som gör avtryck över hela jordklotet. Utvecklingen går i rasande takt, men Sverige har bestått och utvecklats på ett fantastiskt sätt.
Det är många som arbetat för Sveriges framgång. Kungar, finansministrar, nobelpristagare, diplomater och skulptörer, men också alla enskilda soldater som dog under krigen som gjorde Sverige till Sverige.
Sverige är i dag ett fritt samhälle med en stor tro på individens rättigheter och skyldigheter. Det är något att vara stolt över och slå vakt om.
Sverige är ett fantastiskt land. Tack till alla er som kommit hit för att fira Sverige med mig.
Jag föreslår ett fyrfaldigt leve för Sverige. Det leve..