När telefonen ringer …

Kåserier26 februari 2019 kl 07.54

Nej, jag hann inte fram!
–  Du är välkommen att ringa oss igen!
Det är Tele2 som står som missat samtal på min telefondisplay +468 684 46 100. Jag ringer tillbaka och får till svar; "Du har önskat kontakt med oss. Om du fortfarande vill ha kontakt kan du ringa oss igen!" Jag lyder uppmaningen och ringer numret på displayen.

– Vi tar inte emot samtal, blir svaret av en automatisk röst.

Jag letar fram ett annat nummer som sägs gå till kundservice; 0772-25 25 25. Får till svar att om jag trycker in mitt personnummer – så går det fortare att komma fram till support.

– Det är 10–15 minuters väntetid – tack för att du väntar. Vill du bli uppringd?
Nej – här gäller det att hålla i luren så man inte tappar greppet! Alltså: det gäller att trycka på rätt knapp så man hamnar på avdelningen för fakturor. Det är det som saken gäller nämligen!

Min dotter Lena hjälper mig att betala fakturor – ordning och reda. Det gäller ju att vara ute i god tid. Den här dagen upptäcker hon en ovanligt stor summa med förfallodag 2019-02-28. 3 420 kr!

– Men mamma – vilken stor summa till Tele2! Vad har du gjort? Ringt till Tunisien! Har du skaffat dig en älskare där, eller…?

Jag blir helt bestört – vad är nu detta? Nej det måste nog vara någon årsavgift eller så. Tunisien – så underligt.

Saken måste undersökas. Lena ringer Tele2 för att få en detaljerad faktura på summan. Den fakturan har jag nu i min hand och försöker förstå. Här finns bekräftat att jag ringt till Tunisien på nyårsdagen i fyra timmar och 31 minuter, dessutom ett samtal den 30:de på 1 timme, 33 minuter och 43 sekunder!
Någon älskare har det inte varit tal om – jag känner inte en enda levande själ i Tunisien. Har aldrig varit där och tänker inte heller åka dit.

Men – nu åker jag dit i alla fall – på 3 170 kronor och 50 öre!
”Om du ha frågor om din faktura får du gärna ringa oss ” – och det är just vad jag gjort ett antal gånger. Och stått i kö, och väntat 10 till 15 minuter. (Jag undrar just hur det debiteras på räkningen!)

Jag har talat med Fanny, Emely och Elias och försökt förstå – vad är hänt? Hur och varför? De vänliga supportrarna har också försökt få mig lugn. Lugn, lugn. Men allt eftersom tiden går blir jag mer och mer nyfiken och vill ha någon vettig förklaring.
Bara du svarar på samtalet från ”något” utland är du fast. Nu vet jag inte om jag svarat överhuvudtaget men, i så fall av misstag, och inte ”lagt på luren”. Här kan iPhonens knappsystem vara lite pilligt – om ringningen kommer i känsliga situationer kan man missa avstängningen, som i mitt fall (enligt fakturans noteringar).
Och vem tjänar på då på kalaset? Tele2 naturligtvis. Men hur blir det med killen i Tunisien. Varför ringer han Sverige? Och mig, två gånger….

Då är det så att Tele2 har avtal med väldigt många länder runt om i världen. Operatörerna samarbetar och delar på konfekten. Utan samarbete operatörer emellan blir det inga samtal, vilket ju skulle vara tråkigt. Men – att de busringer till varandras kunder verkar ju inte helt OK.

Jag undrar just om vi i Sverige har  ”operatörer” som livnär sig på liknande sätt? En kort signal till en abonnent i Turkiet och samtalet är uppkopplat! Vips rullar pengarna in till både Tele2 och den turkiska operatören.

Ja, visst kan det vara så – vem vet? I vilket fall som helst har mina efterforskningar gett resultat – nu är fakturan på 249 kr. Jag har också deltagit i Tele2:s kundundersökningen där ”dina synpunkter och åsikter är viktiga för oss i vårt arbete att bli bättre”.

Som tips för framtiden kan jag förmedla följande goda råd från Elias – svara bara på samtal som börjar på +46. Då är du på säkra sidan.Inger Grimlund


Polisen har en informationsbroschyr om telefonbedrägerier. 
Du kan ladda ner den här i pdf-format

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *