När Romeo & Julia Kören kom till Lidingö

Kultur20 augusti 2022 kl 04.052

Siggebogården är ett omtyckt kommunalt äldre- och omsorgsboende av hög klass på Lidingö.
Hög klass besitter även Romeo & Julia Kören från Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm.
I onsdags förenades de båda!

Som representant för Lidingöpartiet i både Kultur- och fritidsnämnden och i Omsorgs- och socialnämnden var det givetvis en stor glädje att detta kunde genomföras!

Sedan många år har jag varit entusiastisk medlem i Romeo & Julia Körens (RJK) vänförening och besökt de flesta av deras fantastiska konserter. När jag fick veta att kören ville glädja människor med sin sång och musik inom vårdsektorn, dök Siggebogården upp i mina tankar. Jag förmedlade detta till producenten som genast nappade på förslaget. Det hände i våras och i dag, den 17 augusti, blev idén till verklighet!

Alla kanske inte känner till Romeo & Julia Kören så här kommer en kort presentation.

”Kören bildades 1991 för att fungera som musikaliskt inslag i en uppsättning av Shakespeares Romeo och Julia på Dramaten. Men ganska snart började kören leva sitt eget liv och ge konserter med en fantasieggande blandning av sång, dans och teater. Sprungen ur teatervärlden har kören tagit fasta på äldre tiders ideal där musik och sceniskt berättande ofta hörde ihop.

En konsert med Romeo & Julia Kören är därför lika mycket en musikalisk som en visuell upplevelse. Spännvidden är stor och vare sig det rör italiensk renässans, fransk hövisk barock, slaviska liturgiska sånger eller mustiga folkvisor, låter kören den sceniska utlevelsen vara lika bärande som den vokala.”  

Den stora samlingssalen på Siggebo möblerades om i sköna sittgrupper och de fem representanterna från RJK rörde sig i mitten så att alla kunde se bra. Kl 14 var salen fylld av förväntansfulla boende som kom gående, med rullatorer eller i rullstol. Personalen var självklart behjälplig och många stannade för att vara med om konserten. Den blev en formidabel succé!

Körmedlemmarna gjorde entré i sina underbart vackra renässansdräkter, som bara de väckte stor beundran. De flesta av sångerna var skrivna av George Friedrich Händel, personligt framförda till mästerligt ackompanjemang på renässansluta.

Jag tvekar inte att säga att publiken var hänförd! Många var mycket berörda av den vackra sången, oftast stillsam men ibland med personligt och modernare uttryck som framfördes till lysande koreografi.  Applåderna rungade och det bjöds på generöst extranummer. 

Efter konserten uttryckte flera av de boende sin tacksamhet och önskade att kören ska komma tillbaka till Siggebo igen. RJK var själva glada och berörda av att föreställningen mötte så stor respons.

Vi hoppas därför att få mötas igen, lyftas från vardagen, känna lycka och gemenskap i den värld som skapas av högklassig musik och sång.

Varmt tack till Romeo & Julia Kören för att ni ville besöka Siggebogården och varmt tack till alla boende med personal för att ni kom och lyssnade med så stor glädje.

Evelyn Lewandrowski, Lidingöpartiet
Kultur- och fritidsnämnden (ledamot)
Omsorgs- och socialnämnden (ersättare)

Kommentarer

  1. Tack, Evelyn för ditt engagemang för kulturen och våra äldre. Att på eget initiativ få hit den välkända Romeo och Julia kören är en verklig bedrift.Vad jag förstår så var det mycket lyckat och till glädje för många.
    Birgitta Sköld, LP, Ordförande i Omsorgs och socialnämnden.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *