När något inte finns på kartan

Debatt9 april 2021 kl 05.17

”Det finns inte på kartan” brukar man få höra när något är otänkbart. Men om ”något” inte är utsatt på en karta, till exempel en meteorologisk karta, hur ska då detta tolkas? 

Jag har observerat vissa egendomligheter på satellitkartor. När  större städer i Norden visas är det som  del av Europakartan. Reykjavik brukar komma med, likaså Oslo och Helsinki. Ibland är Copenhagen utsatt, ibland inte. Men så gott som var gång kartan kommer upp, låt vara för bråkdelar av någon sekund, och som jag uppfattar det, står namnet på Norges huvudstad på svenskt landområde.  Hallå! Oslo ligger inte i Sverige! Någon enstaka gång kommer ett kort meteorologiskt kartsvep upp där Stockholm och kors i taket även Luleå kommit med. Vintertid, eller dagar med dålig sikt, är det svårt att urskilja något över huvud taget.

Det blir trångt om utrymmet när städers namn ska klämmas in förvisso. En liten cirkel visar att här ligger staden i fråga och nio av tio gånger står namnet till höger. Men ibland visas städers namn till vänster och själva cirkeln till höger. Varför då, frågar man sig? Jo då har ett intilliggande hav fått ge lite plats för att namn på vissa städer ska framgå som till exempel Santiago i Chile, Colombo i Sri Lanka eller Sydkoreas huvudstad Seoul. Jag har inte försökt finna fler exempel. 

När inte vår huvudstad är utsatt på den meteorologiska kartan bland de nordiska huvudstäderna ser det ut som att Stockholm glömts eller "tappats bort" då Reykjavik, Oslo, Copenhagen och Helsinki visas. Sedan finns det ingen anledning till att namnet på Norges huvudstad, Oslo, visas på svenskt landområde. Det kan bara ge upphov till missförstånd för den som inte känner till Skandinavien. 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *