Något att bita i

Något att bita i! Gert Palmcrantz utmanar publiken, vem gjorde vad…
Kåserier28 augusti 2019 kl 07.00

Gör som Inger Grimlund. Lyssna på Gert Palmcrantz när han spelar gamla godingar.
Kanske har även du en hög med gamla stenkakor gömda i garderoben? Nej, man vill inte slänga bort dom, de är värdefulla som minnen. Man kan läsa etiketten och nynna ”Blue sky” eller ”I´ve got you under my skin” men det blir bara musikminnet som väcks. Man kan nynna, visst, men ändå! Det vore så kul att kunna väcka upp den musik som ligger där i 78-varvaren. Vi vet att den existerar men hur får vi ut härligheten i dag när den gamla grammofonen för länge sedan är försvunnen.

Från Hustegaholm i somras. Gammalt blir som nytt. Säkert hittar du din favorit här i Gerts kartotek.

Gert Palmcrantz vet hur man gör. Han har grejerna som behövs för att toner från 20-, 30- och 40-talen får nytt liv igen, sätter sprätt på gamla godingar och visst, vi minns. Vi som under åren hängt med i jazzens utveckling och känner igen Louis Amstrongs lite hesa stämma och Bing Crosbys sensuella röst.

I dag har Gert Palmcrantz så där 20 000 stenkakor i sitt förråd. Bland annat fick Gert en förfrågan från Ailce Babs om han kunde ta hand om hennes 1 500 skivor då hon tänkte dra till Spanien.

Från A till Ö – kvällens rubrik

En intresserad publik på Järnet – en trappa upp.

En kväll i början av juli inbjöd Brasseri Jernet, krogen i centrum, oss Lidingöbor till musikparty. Vi skulle äta en bit mat och sedan lyssna till vad ljudfadern Gert hade att bjuda på.

Ute fladdrade flaggorna i kvällsbrisen och solens sista strålar gav sitt för att förlänga kvällen. En trappa upp stod Gert och plockade bland 78-varvarna. ”Gert Palmcrantz räknas som en av nutidens främsta ljudproducenter i Sverige. Han har arbetat med de flesta stora inom jazzeliten” står att läsa i datorns kartotek. Stenkakor, vinylskivor och CD-skivor – allt har han koll på.

Publiken var med på noterna, man gissade vilt på kända musikanter av olika slag och se! Många 60+-are var riktiga proffs. Fulla av musik traskade vi hemåt med Gerts önskan om fortsatt samarbete med Järnet i gott minne. Det är vad som just nu planeras. Härligt, roligt och underhållande, nu bokar jag tiderna i min dagbok, den 4:de och 5:te september. Jag minns också med glädje sommarens jazzkväll på Hustegaholm och vill tacka Lidingöskeppet och SPF-seniorerna för all musik de bjudit oss på under sommarens sköna kvällar.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *