Något är fel med skolmaten

Debatt19 maj 2023 kl 03.3810
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Anonym förälder

Kommentarer

 1. Intressant attl ISs även lagar skolmsten. Ja hur ska de lyckas leverera skolmat och matlåfor till äldreboenden är svårbegripligt.
  Men vid upphandlingen för ett par år sedan hade det varit önskvärt att tillgängligheten för ISS leverantörer av natlådor till Lghi i flerfamiljshus hade beaktats.
  Karin E Wallgren

 2. Till den anonyma föräldern vill jag föreslå följande:
  1. Se till att dina barn startar sin dag med ordentlig frukost. I min barndom blev jag väckt med en liten näve russin så att jag snabbt kom på benen på morgonen och hann med frukost innan avfärd med skolbussen kl. 06:30.
  2. Om barnet inte hinner eller vill äta sin frukost, skicka med en macka och en banan eller annan frukt som barnet kan äta på rasten. Mackan torde redan vara förberedd, eller hur?
  3. Laga en gryta och fotografera den i kastrullen innan den serveras. Då kan du konstatera att den inte ser lika aptitlig ut som senare på tallriken med tillbehör. Notera att kantinen på bilden är förberedd för 10-tals elever, och att tillbehören finns vid sidan om.
  4. Förbered barnens hemkomst med ett mellanmål; chokladmjölk och en bulle kanske, vad som helst som är lätt att ta fram. Det dröjer väl några timmar innan familjen är samlad för den goda och näringsriktiga middagen.
  Det är du som förälder som är ansvarig för att dagligen förse dina barn med god och näringsriktig kost. Skoldagar är även skolan det naturligtvis, men endast till en tredjedel av dagens behov. De har alternativa rätter, och passar de inte dina kräsna barn så skicka med dem lite extra pengar till
  besök i någon kiosk – så har det ju fungerat innan inflationen tog fart.

 3. Många vuxna i arbetför ålder betalar gladeligen 150 kr för en lunch men barns och gamlas lunch får bara kosta 15 kronor. Redan där borde man höja på ögonbrynen på Hälsans Ö men det finns inga politiska ambitioner annat än att kvalitén ska vara tillräckligt bra för att skatten fortsatt ska kunna sänkas. När folk sedan håller tyst får det tas som intäkt för att det är bra som det är.

 4. Det går daligen lunchtransporter från Östermalmshallen till Lidingö. Tyvärr. Bättre vore om kvalitén på maten för (unga och) gamla kunde bli högre. Men bra nog är gott nog för våra politiker och allmänheten är nöjda som det är.

 5. Till Berit S och andra läsare.

  Poängen är inte hur jag ska få mina barn att äta eller vara nöjda med maten. Poängen är att Sverige har lagstadgade krav på kostnadsfria och näringsriktiga skolmåltider till alla elever, oavsett föräldrars inkomst. Läser man vidare på Livsmedelverket så lyfter de fram sex områden som är viktiga för att eleverna ska må bra av maten och känna matglädje; maten ska vara god, trivsam, näringsriktig, hållbar, säker och integrerad i verksamheten. Det vill säga, när maten och ätandet är lustfyllt är det mer troligt att maten hamnar i magen och ger ork att leka och lära; så oavsett hur mycket resurser skolan lägger på skickliga pedagoger och bra läromedel är det svårt för en hungrig elev att ta till sig kunskap.

  Vad jag försöker belysa är följden av kraftig inflation och det motsatsförhållande som antagligen har uppstått. Skolmaten har blivit sämre, eleverna är hungriga och med detta sämre möjlighet för eleverna att ta till sig kunskap.

  Slutsatsen är att kommunen behöver träffa sina leverantörer för att finna en ny, rimlig, prisnivå, som ger god kvalité på mat och mellanmål till barn, elever och pedagoger på Lidingö.

 6. Normalt sceniario sedan ISS tog över uppdraget att leverera mat till skolor och äldre boende i servicehus eller egna lägenheter , t ex i flerfamiljshus har varit/är att att ISS kör ut matlådorna till servicehus typ Baggebygård vid 11-tiden och till boende i egna lägenheter är leveranstiden a 13.30 – 14. Och för den som dristat sig till att beställa sin matlåda till helger är leveransen mer flytande. Så flytande att jag idag har avbokat beställda matlådor för helger i veckor 21 22 och 23. Den här helgen liksom den förra uteblev leveranserna. Det ska k—-en sitta inne och passa matleveranser som kan komma inom rimlig tid, kanske inte. NB: (Förre matlådeleverantören SODEXO körde punktligt ut matkassarna var dag kl 09.40.)
  Priset då. Kommunen har en taxa med olika nivåer att följa relaterat till pension. Jag har nivå 2 med trygghetslarm, och leverans av matlådor. Priset per matlåda är 64kr. Tillkommer några hundra för att köra ut matkassarna.
  Karin E. Wallgren

 7. ISS är väl ingen liten spelare. Har svårt att tro att dom inte på olika sätt säkrar upp sina kostnader ungefär som när svenska exportföretag valutasäkrar kronan. Att lilleputten Lidingö Stad ska ta inflationsrisken låter inte rimligt.

 8. Ta bort upphandlingen på skolmaten. Riskkapitalisterna ska inte göra vinster på skolmaten, det är våra skattemedel som de får. Kockarna ska kunna ha möjlighet att köpa in på valfritt ställe. Skulle tro att ISS vinstmarginal är konstant, så går priserna upp så går kvaliteten ner. Anställ fler kockar, kök finns på kursgårdarna o där kan de nog göra ett bättre jobb än ISS. Privatiseringen är bra, men när privatiseringen uppstod så var det för de gjorde ett bättre jobb till billigare priser. Så är det inte idag. Nu är syftet att tjäna så mycket pengar som möjligt inte att göra bra mat.

 9. Googlar man så verkar det inte pågå något folkligt uppror mot ISS och deras skolmat runt om i landet. En cyniskt försämring av maten i inflationens namn skulle heller inte börja i en välbeställd Stockholmskommun. Fiskarna skulle snart bli varma. Trots att M internt gjorde sitt bästa för att sätta krokben för sig själva vid senaste valet var man väldigt framgångsrika. Folk är mycket nöjda med M och den drivna politiken. Någon annan slutsats kan man inte dra.

 10. På en fredag borde man ha något trevligt och aptitligt för elever och även personalen på en skola kan man tycka. Iss presenterar en verkligen inspirerande fredagd meny.
  Fick en bild på soppan som man tyvärr inte kan lägga till. Eller lika bra det. Har svårt att tänka mig att små barn vill ha detta.

  EKO Couscous med vitkål, paprika, morot, lök, servas med hummus och vitlökyoghurt Vegetariskt

  Morotssoppa med kokosmjölk, bacon och hembakad bröd, ost, Eko banan

  Mellanmål: Grahamsgrynsgröt, lingon, mjölk, hårt bröd, EKO ost, clementin

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *