
Totalt serveras runt 1 155 000 måltider och cirka 375 000 mellanmål per år till barn, elever och pedagoger på Lidingö.
Enligt beräkning från Livsmedelsverket, daterad 2016, så uppgår livsmedelskostnaden för lunchen i de kommunala grundskolorna i genomsnitt till 10,47 kr per elev och dag. Den kommun som lägger mest pengar på skolmat har en livsmedelskostnad på 14,62 kr/elev, nästan dubbelt så mycket som den kommun som har lägst kostnad, 7,53 kr/elev. Lidingö Stad redovisar inte några separata siffror. Kopplat till inflation så bör kostnaden ha stigit med 26% till dags dato.
En kostupphandling genomfördes under 2021 och från den 1 november är det företagen Incontro AB och ISS som förser skolor och förskolor med lunch och mellanmål.
ISS fick i kostupphandlingen förlängt förtroende av Lidingö stad, Sodexo byttes ut. Avtalet är värt ca 27 mkr och sträcker sig över en period om 3 år och omfattar 18 enheter inom kommunen.
Kopplat till kostupphandlingen så har Lidingö Stad ställt tydliga kvalitetskrav på maten och ska följa upp kvalitet vid regelbundna besök och inspektioner. Helfabrikat tillåts inte. Menyerna ska vara näringsberäknade och uppfylla de nordiska rekommendationerna. Köket ska arbete aktivet för att minska matsvinn och minst 30 procent av inköpskostnaden ska utgöras av ekologiska råvaror (med mera). Bilderna nedan är hämtade från information i samband med ingående av nytt avtal med ISS.
Som förälder till grundskolebarn låter allt detta bra; hälsosam och bra mat, inga halvfabrikat, näringsriktigt och gott. Grönsaker och alternativ kost.
Men något är fel. Mina barn blir allt mer missnöjda med maten. De kommer hem hungriga, de klagar på maten, det är det ena felet efter det andra. Jag minns samma jargong själv från min skolgång. Men nu tror jag något är fel. Jag har läst menyerna och jag förstår vilken svår sits leverantörerna sitter i. De har ingått ett treårigt avtal med Lidingö Stad och nu ska mat levereras. Samtidigt skenar inflationen och med denna både löne- och råvarukostnader. De måste bibehålla sina marginaler och enda sättet är att dra ned på kostnader. Detta går ut över våra barn. Ett hungrigt och missnöjt barn presterar sämre, vilket kan följa med hela livet. Konkret då, vad betyder detta? Jo. Maten som serverades i måndags ser ni bild på nedan. Aptitligt, inte sant? I tisdags serverades ”Koljacrispie” med kokt potatis. Det vill säga en förskönande omskrivning av halvfabrikat i form av fiskpinnar tillsammans med skinnbeklädd potatis.

Det är lätt att gnälla, men här kommer istället ett förslag. Vi är en rik kommun med knappt 50 000 invånare. Vi betalar knappt 8 000 kr per invånare i statsbidrag och utjämning till andra kommuner. Även skolmaten måste få kosta. Mitt förslag är att sitta ned med leverantörerna, konstatera att nuvarande situation inte fungerar. Antingen levererar man fullgod mat och behöver då få rimligt betalt för det, alternativt avbryter man samarbetet och hittar en part som klarar av uppdraget.
Red:s anmärkning: Vi har gjort ett undantag i vår policy och publicerar denna artikel, trots att insändaren vill vara anonym. Det finns särskilda skäl till detta, men debattinlägget är viktigt och angeläget.
Intressant attl ISs även lagar skolmsten. Ja hur ska de lyckas leverera skolmat och matlåfor till äldreboenden är svårbegripligt.
Men vid upphandlingen för ett par år sedan hade det varit önskvärt att tillgängligheten för ISS leverantörer av natlådor till Lghi i flerfamiljshus hade beaktats.
Karin E Wallgren
Till den anonyma föräldern vill jag föreslå följande:
1. Se till att dina barn startar sin dag med ordentlig frukost. I min barndom blev jag väckt med en liten näve russin så att jag snabbt kom på benen på morgonen och hann med frukost innan avfärd med skolbussen kl. 06:30.
2. Om barnet inte hinner eller vill äta sin frukost, skicka med en macka och en banan eller annan frukt som barnet kan äta på rasten. Mackan torde redan vara förberedd, eller hur?
3. Laga en gryta och fotografera den i kastrullen innan den serveras. Då kan du konstatera att den inte ser lika aptitlig ut som senare på tallriken med tillbehör. Notera att kantinen på bilden är förberedd för 10-tals elever, och att tillbehören finns vid sidan om.
4. Förbered barnens hemkomst med ett mellanmål; chokladmjölk och en bulle kanske, vad som helst som är lätt att ta fram. Det dröjer väl några timmar innan familjen är samlad för den goda och näringsriktiga middagen.
Det är du som förälder som är ansvarig för att dagligen förse dina barn med god och näringsriktig kost. Skoldagar är även skolan det naturligtvis, men endast till en tredjedel av dagens behov. De har alternativa rätter, och passar de inte dina kräsna barn så skicka med dem lite extra pengar till
besök i någon kiosk – så har det ju fungerat innan inflationen tog fart.
Många vuxna i arbetför ålder betalar gladeligen 150 kr för en lunch men barns och gamlas lunch får bara kosta 15 kronor. Redan där borde man höja på ögonbrynen på Hälsans Ö men det finns inga politiska ambitioner annat än att kvalitén ska vara tillräckligt bra för att skatten fortsatt ska kunna sänkas. När folk sedan håller tyst får det tas som intäkt för att det är bra som det är.
Det går daligen lunchtransporter från Östermalmshallen till Lidingö. Tyvärr. Bättre vore om kvalitén på maten för (unga och) gamla kunde bli högre. Men bra nog är gott nog för våra politiker och allmänheten är nöjda som det är.
Till Berit S och andra läsare.
Poängen är inte hur jag ska få mina barn att äta eller vara nöjda med maten. Poängen är att Sverige har lagstadgade krav på kostnadsfria och näringsriktiga skolmåltider till alla elever, oavsett föräldrars inkomst. Läser man vidare på Livsmedelverket så lyfter de fram sex områden som är viktiga för att eleverna ska må bra av maten och känna matglädje; maten ska vara god, trivsam, näringsriktig, hållbar, säker och integrerad i verksamheten. Det vill säga, när maten och ätandet är lustfyllt är det mer troligt att maten hamnar i magen och ger ork att leka och lära; så oavsett hur mycket resurser skolan lägger på skickliga pedagoger och bra läromedel är det svårt för en hungrig elev att ta till sig kunskap.
Vad jag försöker belysa är följden av kraftig inflation och det motsatsförhållande som antagligen har uppstått. Skolmaten har blivit sämre, eleverna är hungriga och med detta sämre möjlighet för eleverna att ta till sig kunskap.
Slutsatsen är att kommunen behöver träffa sina leverantörer för att finna en ny, rimlig, prisnivå, som ger god kvalité på mat och mellanmål till barn, elever och pedagoger på Lidingö.
Normalt sceniario sedan ISS tog över uppdraget att leverera mat till skolor och äldre boende i servicehus eller egna lägenheter , t ex i flerfamiljshus har varit/är att att ISS kör ut matlådorna till servicehus typ Baggebygård vid 11-tiden och till boende i egna lägenheter är leveranstiden a 13.30 – 14. Och för den som dristat sig till att beställa sin matlåda till helger är leveransen mer flytande. Så flytande att jag idag har avbokat beställda matlådor för helger i veckor 21 22 och 23. Den här helgen liksom den förra uteblev leveranserna. Det ska k—-en sitta inne och passa matleveranser som kan komma inom rimlig tid, kanske inte. NB: (Förre matlådeleverantören SODEXO körde punktligt ut matkassarna var dag kl 09.40.)
Priset då. Kommunen har en taxa med olika nivåer att följa relaterat till pension. Jag har nivå 2 med trygghetslarm, och leverans av matlådor. Priset per matlåda är 64kr. Tillkommer några hundra för att köra ut matkassarna.
Karin E. Wallgren
ISS är väl ingen liten spelare. Har svårt att tro att dom inte på olika sätt säkrar upp sina kostnader ungefär som när svenska exportföretag valutasäkrar kronan. Att lilleputten Lidingö Stad ska ta inflationsrisken låter inte rimligt.
Ta bort upphandlingen på skolmaten. Riskkapitalisterna ska inte göra vinster på skolmaten, det är våra skattemedel som de får. Kockarna ska kunna ha möjlighet att köpa in på valfritt ställe. Skulle tro att ISS vinstmarginal är konstant, så går priserna upp så går kvaliteten ner. Anställ fler kockar, kök finns på kursgårdarna o där kan de nog göra ett bättre jobb än ISS. Privatiseringen är bra, men när privatiseringen uppstod så var det för de gjorde ett bättre jobb till billigare priser. Så är det inte idag. Nu är syftet att tjäna så mycket pengar som möjligt inte att göra bra mat.
Laga maträtter som folk tycker om.
Sluta att laga märkliga vegetariska maträtter och annat som varken äldreboende eller barn tycker om.
Klart att det ska finnas veg på menyn.
Goda aptitliga maträtter såsom Lasagne, Laxpudding, Pannbiff med gräddsås, Pasta med rökt lax, Taco buffé, Burger buffé, köttbullar med makaroner mm.
Det viktigaste är att varje skola och äldreboende bör ha ett riktigt kök med ordentlig utrustning samt en kökschef som fram för allt kan laga mat som är tilltalande, god och givetvis näringsrik.
En varierande salladsbuffé som är tilltalande med god dressing.
Personal som har erfarenhet av detta precis som på en restaurang är en viktig punkt.
Mat som lagas och sen ska skickas runt i en värmevagn i en lastbil i 1-2 timmar och personal som sen tar emot kaniner i en värmevagn blir sällan särskilt bra.
Så länge kommunen inte tar tag i detta själva så lär det inte bli bättre med bemanningsföretagen som är kostansvariga.
Riktiga kök i varje enhet samt personal som har ett brinnande intresse för att göra matsalen trivsam för dom äldre och skolelever.
Googlar man så verkar det inte pågå något folkligt uppror mot ISS och deras skolmat runt om i landet. En cyniskt försämring av maten i inflationens namn skulle heller inte börja i en välbeställd Stockholmskommun. Fiskarna skulle snart bli varma. Trots att M internt gjorde sitt bästa för att sätta krokben för sig själva vid senaste valet var man väldigt framgångsrika. Folk är mycket nöjda med M och den drivna politiken. Någon annan slutsats kan man inte dra.
På en fredag borde man ha något trevligt och aptitligt för elever och även personalen på en skola kan man tycka. Iss presenterar en verkligen inspirerande fredagd meny.
Fick en bild på soppan som man tyvärr inte kan lägga till. Eller lika bra det. Har svårt att tänka mig att små barn vill ha detta.
EKO Couscous med vitkål, paprika, morot, lök, servas med hummus och vitlökyoghurt Vegetariskt
Morotssoppa med kokosmjölk, bacon och hembakad bröd, ost, Eko banan
Mellanmål: Grahamsgrynsgröt, lingon, mjölk, hårt bröd, EKO ost, clementin