MP: Myten om Lidingös förstklassiga företagsklimat

Debatt1 oktober 2021 kl 04.535
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Patrik Sandström (MP), gruppledare
Wiktoria Wittboldt (MP), ersättare i kommunstyrelsen

Kommentarer

 1. Tack för genomlysning då det är det lokala näringslivet som får hjulen att rulla. Den nuvarande politiska majoriteten har lätt att slå sig för bröstet men väldigt svårt att förändra det som inte fungerar inom äldreomsorg, skola, säker infrastruktur och andra områden som SKA styras av politiken.
  Jag har en tänkbar lösning på problemet med rikspolitiken och deras lokala partier som inte genomför vallöften på kommunal nivå trots flera dugliga politiker under de svagpresterande kommunalråden.
  Låt oss bilda ett alternativ, t.ex. ”Lidingö21” till nästa kommunalval med syfte att plocka russinen ur kakan. Alla etablerade partier på ön har engagerade, kompetenta och oftast idéellt arbetande medlemmar som faktiskt tröttnat på kommunalråden denna mandatperiod. När ideologerna i lokalpartierna efter valet inom ett år ska forma genomförandet ska valprogrammet för ”Lidingö21” (om det samlat tillräckligt många röster) helt inriktas på ett enda (lågavlönat) kommunalråd utan makt för ceremoniella uppdrag. Istället ska ”Lidingö21” tillsätta etablerade politiker som visat god ledning, styrning och samarbetsvilja med tjänstemän och de andra partierna i nämnder.
  Låter det som en utopi till bättre hushållning med skattemedel och bättre kommunal service? Låt oss gå vidare och bygga en demokratisk och väl fungerande organisation med lokal förankring i näringslivet och alla väljare som sliter med att få vardagen att fungera genom att bidra med idéellt föreningsarbete för fritid, hälsa, kultur, social samvaro och andra byggstenar som gör Lidingö till en attraktiv skärgårdsö med broförbindelse till huvudstaden.
  Intresserad? Prata med dina vänner utan att blanda in FB så länge. Det handlar om att kratta manegen och bygga en solid arena. Det här kan bli riktigt bra och roligt!

 2. Företagsklimatet på Lidingö bör handla om att öka konkurrensen utifrån och på det sättet sänka priset på tjänster. Nya innovativa företag som skapar arbetstillfällen i Sverigeklass poppar inte upp i välbeställda förorter och kommer aldrig att göra det.

 3. Det finns flera strukturella frågor på Lidingö som försämrar och urlakar det lokala företagandet.

  Jag vågar tom påstå att orsaken till antalet företag registrerade på Lidingö är för att det bor företagsamma människor på Lidingö. Dvs företagen är registrerade på personernas hemadresser och har sällan ngn anställd mer än ägaren.

  Det negativa då: Stadsplanen gynnar inte alls företagande. Exempel: Brunos galleria i Torsvik. Upp som sol ned som pannkaka. Fungerar inte. Lidingö centrum: HM stänger, jag gissar att övriga butiker som ingår i större kedjor inte alls har ngt större intresse i deras butiker här.

  Kommunikationer: Folk är hänvisade till bilen. Sitter folk i bilen, varför då inte bara åka över bron.

  Lokaler: Det finns få attraktiva lokaler för industri/småindustri. Stockby ligger avlägset. Kräver bilburen personal.

  Besöksläget: Lidingö kan upplevas exotiskt av folk som sällan är här, Elfvik, Gåshaga, Millesgården.

  Att gynna det lokala kommer inte att fungera i längden om detta fortsätter.

 4. Om Lidingö Stad menar allvar med att förbättra företagsklimatet på Lidingö skulle man med Ö-Gruppens hjälp kunna öppna ett fåtal hemvisten för de hantverkare som dagligen arbetar på Lidingö, många egenföretagare. Möjlighet till att värma sin medhavda matlåda, slötitta på tv, ta en fika, ladda elbilen och kanske t.o.m. gå på muggen. Skulle göra stor skillnad för en sund konkurrens på lika villkor.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *