MP: Moderaterna ljuger om skolvalet

Debatt25 augusti 2021 kl 04.53

Den politiska utvecklingen i USA tillhör de saker som gör mig oroad. Motsättningarna mellan republikaner och demokrater har hårdnat så till den grad att man helt utan skrupler far med rena lögner om den andra sidan, bedriver skrämselpropaganda utan stöd i verkligheten. Situationen förvärrades med Donald Trump.

Daniel Källenfors (M) har visat prov på att vilja ta Trump-stilen till Sverige. I en ny artikel går han och Erik Centerlind mycket långt. De skarvar och ljuger rent ut när de skriver att MP och S vill att Lidingös elever ska kunna ”tvångsbussas till problemområden” för att motverka skolsegregationen.

Det här är inte anständigt. Vi kan inte ha ett demokratiskt samtal på den här nivån. Vi har alla ett ansvar att hålla oss till sanningen.

Varken MP eller den statliga utredningen i fråga föreslår kvoter som tvingar elever till en viss skola. Rätten till skola nära hemmet är och förblir grundläggande.

Men den ojämlika skolan är ett allvarligt problem. Därför har Miljöpartiet i regering bl a:

  • Gett staten tydligt mandat att gå in med insatser som kan höja resultaten i skolor med hög andel elever som inte fullföljer sina studier
  • Infört en unik jämlikhetspeng om 6 miljarder årligen till skolor med sämst resultat, vilket gett fler lärare och assistenter i klassrummen

Allt för att ”Se till att dåliga skolor blir bättre”, som Källenfors och Centerlind skriver. Men vill vi på allvar ha en likvärdig skola som är bäst i klassen så behövs även blandade klassrum – som vi hade förr. Få faktorer är så viktiga för höga kunskapsresultat. Därför vill Miljöpartiet ge de skolor som själva vill möjlighet att ta in elever från utsatta skolor, t ex genom en utvidgad närhetsprincip inom kommunen. En frihetsreform för skolorna själva!

Eftersom nästan alla elever på Lidingö får sitt förstahandsval är det en ren pseudodebatt som Källenfors och Centerlind lyfter – billigaste sortens populism med främlingsfientliga undertoner. Lidingöborna förtjänar en kommunledning som är mer seriös än så.

Patrik Sandström, gruppledare och ledamot i utbildningsnämnden (MP)

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *