MP: Lidingö miljösämst – ny politik behövs

Debatt12 maj 2021 kl 12.152

Igår släpptes den största granskningen av miljö- och klimatarbetet i Sveriges kommuner och Lidingö stad hamnar på den absoluta bottenplatsen bland Stockholms läns 26 kommuner!

För Sverige som helhet ligger vi på plats 212 av 290. Bland storstäder och stortstadsnära kommuner på plats 44 av 46. Ska vi ha det så här? Är det detta Lidingöborna vill se när jordens klimat håller på att förändras?

För oss i Miljöpartiet är det glasklart att vi behöver en ny politik på Lidingö. Det är sorgligt att den moderatledda majoriteten inte tar miljö- och klimatfrågorna på allvar.

Kommunerna har en nyckelroll när det gäller hållbar utveckling. Det är här som mycket av den konkreta förändringen måste omsättas i handling.

Vi i Miljöpartiet har inte sett någon annan råd än att ta fram ett eget miljöprogram för Lidingö. Programmet har sju mål och många konkreta förslag på åtgärder och etappmål som håller för att mätas och utvärderas.

Bland annat vill vi jobba för att:

  • Lidingö som helhet ska vara 100 procent klimatneutralt år 2045
  • Våra samlade CO2-utsläpp inte är mer än 1,5 ton per invånare år 2045
  • Allt byggande på ön är klimatneutralt 2045
  • Vi tar fram en konkret handlingsplan för att få ner koldioxidutsläppen från väg- och sjötrafiken till år 2030

Jorden blir bara varmare och varmare och extremvädren står bokstavligen som spön i backen. Nu måste alla dra sitt strå till stacken.

En kommun med nästan 50 000 invånare som Lidingö, som dessutom har bättre förutsättningar än många andra kommuner, är inget undantag.

Vi vill att Lidingö ska gå i bräschen för klimatomställningen!

Läs vårt miljöprogram för Lidingö stad 2021-2026 här: mp.se/lidingo

Patrik Sandström, gruppledare för Miljöpartiet Lidingö
Wiktoria Wittboldt, ersättare i kommunstyrelsen

Kommentarer

  1. Det trista med lokalpolitik är att det alltid ska vara konfrontation. Alla kan säkert bidra till ett bättre samhälle men positionerna är låsta. Ute i landet finns goda exempel på samverkan för ett bättre samhälle men Lidingö är långt ifrån moget, tyvärr och det har inte specifikt att göra med Patriks inlägg.

    1. Håller med dig att det är trist att man inte kan samverka mer pragmatiskt. Men Lidingömoderaterna verkar helt ointresserade och låsta i en föråldrad syn på miljö, och då blir tyvärr konfrontation svårt att undvika – eftersom klimat och miljö är på allvar nu.

      Vi i Miljöpartiet har alltid handen utsträckt till de andra partierna och har presenterat en stor mängd konkreta förslag som skulle kunna växla upp kommunens hållbarhetsarbete. Vi har en väl fungerande samverkan med moderater och andra borgerliga i Stockholms stad, och i andra miljövassa kommuner som Växjö och Karlstad m fl.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *