MP: Dags att bryta Moderaternas maktmonopol på Lidingö

Debatt6 september 2022 kl 11.524
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Patrik Sandström (MP), gruppledare Lidingö
Wiktoria Wittboldt (MP), kandidat till kommunfullmäktige och riksdag

Kommentarer

 1. Moderaterna har haft ordförandeklubban för ön i många år. Resultatet är att 99% av Lidingöborna trivs, vi har en av landets bästa skolor och en omsorg med fantastisk kvalitet och stor valfrihet.

  Kostnaderna i kommunen är i linje med andra borgliga kommuner i Norrort. Vi har under mandatperioden närmat oss dem i kostnader samtidigt som kvaliteten har ökat. Att jämföra sig med havererade kommuner såsom Malmö där S och MP styr är förstås inte aktuellt.

  Att bygga sönder ön eller ägna oss åt symbolpolitik med plastpåseskatter och subventioner på elscyklar är inte ett ansvarstagande för miljön. För oss moderater är det självklart att vi arbetar för en god miljö för nästa generationers Lidingöbor.

  Lidingömoderaterna är det största lokala partiet med mer än ett halvt tusen Lidingöbor som medlemmar. Min dörr står alltid öppen och alla är välkomna att mejla mig.

 2. Med anledning av ovanstående:
  Fråga 1: Finns någon strategi för hur Parisavtalets mål ska nås i Lidingö? Om en sådan saknas undra jag: Varför saknas den?
  Fråga 2: Varför vill ni att våra ungdomar ska behöva flytta ifrån Lidingö när de slutat skolan? Detta på grund av att det saknas mindre lägenheter på ön och ungdomarna ännu inte hunnit få råd med dyrare bostäder?
  Varför byggs så få lägenheter, då dessa utnyttjar Lidingös mark, som vi vill spara, betydligt mer effektivt än radhus och villor?

 3. Daniel Källenfors replik på vår debattartikel visar med all tydlighet att det är hög tid att han och Moderaterna lämnar över kommunens ordförandeklubba.

  Inte med ett ord bemöter han de sakliga ståndpunkter vi har framfört när det gäller reella utmaningar som Lidingö står inför och den otillräckliga politik som det moderatledda styret bedriver.

  Vi har pekat på:

  > Lidingös mycket svaga och bristfälliga arbete med vår tids kanske största utmaning: klimatförändringen. Faktum kvarstår: Lidingö är näst sämst av Stockholms 26 kommuner på klimat- och miljöområdet. Att inte ha någon strategi för hur Lidingö konkret ska bidra till att uppfylla Parisavtalets mål eller ha gjort någon analys av hur stora Lidingös klimatutsläpp är och hur mycket de behöver minska per år – det är allvarligt i en tid när jordens klimat nu förändras allt snabbare.

  > Bristen på beredskap för den ekonomiska verklighet som Lidingö står inför med början redan nästa år, där kommunens utgifter stadigt kommer att vara större än intäkterna. Det som väntar Lidingö med Daniel Källenfors politik är kraftiga nedskärningar inom skola, omsorg och kultur.

  > Den stagnation som våra lokala centrum på Lidingö lider av och det faktum att våra unga flyttar från ön eftersom det inte finns bostad för dem. Detta handlar inte om att “bygga sönder” Lidingö. Det är det ingen som vill. Det handlar om att planera smart för framtiden, att ta den demografiska utmaningen med en allt större äldre befolkning på Lidingö på allvar och göra det möjligt för våra unga att bo kvar.

  Det är talande att Daniel Källenfors inte presenterar ett enda konkret förslag för hur han i egenskap Lidingö kommuns högsta politiska företrädare avser att hantera dessa utmaningar. Istället byter han osakligt ämne och börjar prata om elcyklar och plastpåsar, som inte har något med saken att göra överhuvudtaget! Det visar med all tydlighet varför han är olämplig att fortsätta styra Lidingö.

  Förväntar sig lidingöborna inte mer av sina folkvalda?

  Förväntar sig våra kamrater i de andra partierna i den breda mitten – Lidingöpartiet, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna – inte mer av Lidingös styre?

  Är det inte dags att vi går samman och bildar en ny och bättre majoritet, som på allvar tar tag i de reella utmaningar som Lidingö står inför?

 4. En punkt i Källenfors svar räcker för att illustrera behovet av att byta ledning i Stadshuset: 99% av Lidingöborna är tydligen nöjda (med något???) men det är långt, mycket långt, från 99% som röstar på M.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *