
Rudboda centrum är i stort behov av upprustning. Matbutiken behöver byggas ut, utemiljöerna göras mer trivsamma, och närservicen behållas och utvecklas med ett större kundunderlag. Det förslag som den moderatledda majoriteten lagt fram har en föråldrad syn på hur vi bygger attraktiva stadsdelar, brister i klimatansvar och har inte lyssnat in Rudbodabornas och det lokala näringslivets åsikter.
I hela Europa blir klimatriskerna allt vanligare och allvarligare, skriver EU:s Miljöbyrå i en ny översikt. Extremvädren har kostat Europa svindlande 5 000 miljarder kronor de senaste 40 åren. Samtidigt larmar forskare att temperaturen i jordens hav är de högsta som någonsin uppmätts. I vår egen Östersjö går uppvärmningen fyra gånger snabbare än genomsnittet och vi lär få se betydligt mer algblomning i framtiden.
Klimatförändringen kräver hela samhällets ansträngning. Vad vi gör på Lidingö har betydelse, även i det större sammanhanget. Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande del av Sveriges miljöpåverkan och hela 20 procent av klimatutsläppen. Hållbarhet måste stå i centrum när vi bygger.
Men när den moderatledda majoriteten nu lägger fram ett förslag på hur Rudboda ska rustas upp, så gör man det helt utan klimatkrav. Och utan intresse för hur långt byggbranschen kommit i sitt miljötänkande. Det måste ses som ett klimatpolitiskt tjänstefel och är ytterligare ett exempel på varför Lidingö rankas som en av Sveriges sämsta miljökommuner.
I kommuner som Uppsala, Göteborg, Växjö och många andra möter man en helt annan hållning. Man bygger så energisnålt som möjligt, väljer material med lägsta klimatavtryck, analyserar miljöpåverkan över hela livscykeln och minimerar avfallet. Varför kan inte Lidingö bedriva ett modernt hållbarhetsarbete?
Undersökningar visar att hela 80 procent av svenskarna vill bo i klimatsmarta bostäder, gärna byggda i trä. Därtill visar all statistik att en grön samhällsplanering skapar mer attraktiva områden och högre fastighetsvärden. Människor värdesätter helt enkelt hållbarhet.
Miljöpartiet menar att kommunen i planerna för Rudboda borde ha:
- Formulerat en djärv vision för en hållbar och grön stadsdel, med branschens mest innovativa miljötänkande som grund.
- Rustat för en framtid med kraftigare värmeböljor, fler översvämningar och stormar.
- I nära dialog med Rubodaborna och näringslivet tagit ett brett grepp för att främja ett levande lokalsamhälle. För oss inbegriper det mer blandad bebyggelse – med hyresrätter för den mindre tjocka plånboken och Lidingös unga – fler företagslokaler och mötesplatser. Så skapar vi en dynamisk och attraktiv stadsmiljö!
Istället står vi inför ännu en missad möjlighet för såväl klimatet som för att sätta Lidingö på kartan med en hållbar stadsplanering i framkant.
Wiktoria Wittboldt (MP), ersättare i kommunstyrelsen
Erik Wallin (MP), ledamot i miljö- och stadsbyggnadsnämnden