Möt Lidingöförfattare på Stadsbiblioteket

Kultur6 november 2022 kl 04.11

Lidingö har alltid lockat författare och gör det än idag. Nu får alla lidingöbor chansen att möta några av de många författare som är födda här, bor här eller valt att lägga kärlekshistorier eller rent av mord på ön.

Söndagen den 13 november har Bibliotekets Vänner och Stadsbiblioteket ordnat med en liten ”bokmässa” (kl 12 – 15) där åtta aktuella författare får berätta om sitt författarskap och signera böcker.

De som kommer att finnas i hallen i Stadshuset är Niklas Natt och Dag vars internationella framgång ”1793” nu blivit seriebok, tecknad av italienska konstnärer och kompletterad med författarens berättelse om den historiska bakgrunden och källmaterialet.

Felix Åberg berättar om ”Kolonin”, en framtidsroman om hur ett antal människor flyr till en ö utanför Lidingö för att undkomma en pandemi. Lars G. Lindström, författare till många lidingöböcker, har senast sammanställt krönikan ”När idrotten kom till Lidingö”.

Karin Sundbergs kriminalroman ”Allt som är dig kärt” börjar på Millesgården och fortsätter med mord och ett försvinnande i en villaträdgård och Marie Hedegård, ”En moders val” låter en lidingöfamilj hamna i ett existentiellt dilemma där också familjehemligheter kommer till ytan.  

Kajsa Franchells bok ”Det osagda” handlar om att våga börja leva sitt eget liv utifrån sina egna premisser. Att våga släppa taget om självklara ramar och skenbara måsten. Den handlar också om het passion, om ett liv som hamnar mitt i orkanens öga och om livsavgörande beslut. 

I ”Kanske jude” utgår Lena Glaser från sin fars öde; en judisk pojke som kom ensam till Sverige strax innan andra världskriget bröt ut. Hela hans familj blev mördad och många år senare försöker hans dotter närma sig förintelsen genom samtal med en annan överlevare. Det blir en berättelse om hjälplöshet och ondska men också om medmänsklighet och om att hitta styrkan att gå vidare, trots att man vet att det värsta kan hända.

Christer Lindarw, stjärna i mer än fyrtio år i After Dark och många andra shower har i ”This is my life” skrivit om sin väg till framgång. Från ett enkelt hem i Eskilstuna, där den stora tillgången var en stöttande mor, tog han sig vidare till Stockholms scener och kom att bli den som lärde svenska folket att älska glamour. 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *