Mor & dotter med konst & hantverk i generna

Näringsliv4 mars 2019 kl 09.01


Camilla Hoffman, har en gedigen designutbildning, med Beckmans Reklamskola, Grafikskolan, kurser i träteknik på Capellagården och glasteknik på Orrefors, samt kurser i kalligrafi, papperstillverkning, bokbinderi, marmorering med mera.
Hon har jobbat på reklambyråer och även haft en egen designbyrå i Stockholm i många år, där hon arbetade med grafisk formgivning, design och illustration. 
 
– Med tiden tyckte jag dock att datorn tog över det konstnärliga arbetet, jag ville skapa mer mina med händer, säger Camilla.
 
Camilla började fundera på vilket konsthantverk hon ville arbeta med och började samtidigt leta efter en lokal på Lidingö. Rammakaren på Stockholmsvägen skulle lägga ned och göra sig av med sin lokal. 
 
– Den lokalen visade sig vara för stor, men i och med den kontakten kom jag på, att det var rammakare jag ville bli, tillägger Camilla. 
 
Så småningom hittade jag en passande lokal på Torsvikssvängen 1. Jag anlitade en duktig, pensionerad rammakare som läromästare, och med tiden blev jag  självständig konstinramare.
 
Redan efter något år började Camillas dotter Jannike praktisera i verkstan och de har nu arbetat tillsammans i över tio år. Under 2019 kommer hon ta över som ägare medan Camilla trappar ner successivt.
 

Även Jannike har en gedigen konsthantverksutbildning både med textil inriktning från Capellagården och måleri från Ölands Folkhögskola. Hon har dessutom en fil kand i företagsekonomi och konstvetenskap. Hon har erfarenhet som projektkoordinator på konstmässan Supermarket Artfair i Kulturhuset och hon har jobbat med utställningar och events på Södra Teatern.
 
När hon arbetat 5 000 timmar som rammakare hade hon möjlighet att ta ett gesällbrev i konstinramaryrket, vilket hon gjorde hösten 2018. Till våren kommer hon att gå vidare och ta mästarbrevet, vilket är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett specifikt hantverk.
– Sedan blir det promovering i Stockholms Stadshus säger hon stolt.
 
Jannike är också mycket intresserad av hur man kan återanvända material och har därför pluggat ”Återbruksdesign”, i Eskilstuna, vilket hon har stor nytta av i Ramverkstan.

– Eftersom vi gillar återbruk, sparar vi på gamla ramar och annat material som vi kan använda i olika sammanhang, säger Jannike.
 
– I verkstan finns prover på säkert över 600 olika ramlister som vi köper i långa längder, och kapar till själva efter behov. Likadant med glas och passepartoutkartong som vi också anpassar och skär till på plats utifrån varje unik inramning, säger Camilla. Vi renoverar också trasiga ramar, och har kontakt med en konservator på Lidingö som kan rengöra och laga själva konstverken.
 

Drivkraften för bägge två är det kreativa arbetet, hantverket och kundkontakten. – Kunderna har alltid något att berätta om sina bilder och föremål som de vill rama in, och man får ofta höra en intressant historia, säger Camilla.
 
– De köper en del på auktion eller internet, de ärver konst, de har varit på resor, eller så har barnen har målat något fint. Då kommer de till oss för att få tips och råd; sätta på nytt glas eller fräscha upp gamla tavlor med en ny ram.
 
Ofta ”räddar” vi konstverk, det vill säga byter ut gammal gulnad papp och passepartouter som med tiden kan förstöra konstverket på grund av gifter i pappen. De är ju certifierade konstinramare och följer Glasbranschföreningens alla regler.
– Vi använder endast åldersbeständig, miljöcertifierad papp och kartong. Även träet i ramlisterna är FSC-certifierat, påpekar Jannike.
 
Ramverket har flera tusen kunder, mestadels privatkunder, men även företag, institutioner, gallerier, museer och konstföreningar.
 
– Vi är mycket måna om att ta oss tid för varje kund, och för oss är varje konstverk unikt.  Det blir som en utmaning vid varje inramning och vi behöver använda vår kreativitet och yrkeskunnande hela tiden. Vi är stolta över att våra kunder är så positiva och tycker att vi är, trevliga, professionella, kreativa och gör ett bra jobb, säger Camilla 
 
– Vi försöker att utvecklas hela tiden genom vidareutbildning, tävlingar och kontakt med kollegor och leverantörer, tillägger Jannike.
 
Både Camilla och Jannike är även själva konstnärer och Jannike är med i Föreningen Lidingökonstnärerna.  Hon jobbar gärna med collage och textil. För en tid sedan hade hon en separatutställning på Stockholms Stadsbibliotek, och i samband med detta fick hon mängder med gamla böcker som skulle slängas.
Det blev många intressanta collage efter det.
 
Camilla målar i akvarell och tusch och har haft ett antal utställningar genom åren.
 
Utvecklingen av företaget har gått bra, och för ett par år sedan flyttade företaget till andra sidan Torsvikssvängen, till en större och ljusare lokal med skyltfönster. Där kunde även kunderna lättare parkera. 
 
– Vår vision är att vara en kreativ ramverkstad med kunden och konsten i fokus, säger Jannike. På sikt vill vi även kunna utveckla verksamheten och ordna konstnärsträffar och utställningar. Men först och främst vill vi vara professionella hantverkare med nöjda kunder, avslutar hon.
 

FÖRETAGSFAKTA
Företagsnamn: Ramverket&Co (Akvatint AB)
Startades: 2004
Av vem: Camilla Hoffman
Vem äger bolaget: Camilla Hoffman och Jannike Simonsson
Hur många anställda: 2
Kontor/lokaler: Torsvikssvängen 4
Omsättning: 1-2 miljoner kr
Hur många kunder: Flera tusen

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *