Moderaterna bryter vallöfte om bygglovsfria solceller

Debatt9 november 2022 kl 03.332

Under miljö- och stadsbyggnadsnämndens senaste möte så backade Moderaterna som enda parti på vallöftet om bygglovsfri installation av solceller. I en tid med stigande elpriser och energibesparingar så ville Moderaterna inte godkänna att solceller sätts upp på Lidingö Centrums tak.

Knappt två månader efter att samtliga partier under Lidingö Näringslivs debatt lovat att bygglovsbefria solceller på tak så ville Moderaterna som enda parti hindra att solceller installeras på Lidingö Centrums fastigheter. Trots att ärendet borde tagits på delegation av tjänstemännen och inte ens gått upp i nämnden så propsade Moderaterna på att stoppa godkännandet och skicka tillbaka ärendet till tjänstemännen med personliga synpunkter om färg. Gabor Sebastiani (C), ledamot i nämnden, är glad över att Lidingöpartiet höll sitt löfte så att bygglovet trots allt kunde gå igenom:

”När vi hörde Moderaterna i valrörelsen lova bygglovsbefriande av solceller så trodde vi att det var för bra för att vara sant, och tyvärr verkar det vara så. Man säger en sak innan valet, sedan genomförs valet, och så säger man en annan sak efter valet. Jag är dock glad över att alla andra partier höll sitt löfte, så att vi kan få mer solenergi på ön. Något som är extra viktigt i dessa tider.”

Pressmeddelande från Centerpartiet

Kommentarer

 1. Centerpartiets beskrivning av det moderata ställningstagandet till solceller på Lidingö Centrums tak är helt felaktig och missledande.

  Beslutet i nämnden var entydigt att ge ok till att installera solceller. Att vi moderater håller våra löften står helt klart då ju beslutet omöjligen hade kunnat gå igenom utan vårt ja.

  När jag läser inlägg som detta från centern som uppenbarligen medvetet försöker sprida felaktig bild blir man ledsen. Jag hade hoppats att nämndens beslut snarade skulle uppfattas som att vi alla kan jobba tillsammans för en bättre miljö.

  Vi moderater fortsätter att jobba för möjligheten att göra det enklare att installera solceller. Centern är välkomna att stötta detta arbete.

  Mats Gröndahl (m)
  Ordförande i MSN

 2. I protokollet kan man läsa:

  Nils-Henrik Tideberg (M) yrkade att ärendet skulle återremitteras till kontoret med följande motivering: ”Kontoret uppdras att komplettera underlaget med fler foton och undersöka om solcellernas färg kan anpassas till takens färg samt om hur mycket de föreslagna solcellerna skulle kunna synas från olika platser i och kring centrum. Vi måste ha principer för hur vi behandlar solcellsärenden för att skapa rättssäkerhet och så mycket förutsägbarhet som möjligt för fastighetsägare.”

  C, L, S och LP ville kodgänna åtgärden.
  Med 7 röster från C, L, S, LP och MP vann detta mot 4 röster från M.
  Därmed förlorade Moderaternas linje.

  Det finns inte så mycket utrymme att se det här på ett annat sätt än att Moderaternas tolkning av att underlättta processen för solceller är onödigt mycket långsammare och mer administrativ än samtliga andra partiers.

  Gabor Sebastiani (c)

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *