Min dräng har också en dräng

Kåserier17 juni 2023 kl 04.21

Ordspråk  kan dyka upp i huvudet när jag minst anar det. Ofta tar det ett taginnan  jag minns  sammanhanget när jag hörde ordspråket senast.  Jo, ”Min dräng har också en dräng”, hörde jag på avdelningen för Byggmateriallärra, BYMA, på KTH där Birgitta var bergsingenjör och doktorand. Jag kan ha sagt ”Själv är bästa dräng”, i något sammanhang och då fått höra ”Om någon säger så ska du svara ’Min dräng har också en dräng..” Det finns visst ett längre svar och… ’båda äro lika lata”.

Men det här var ju i början av 80-talet  och vad har ordspråket med min gamla matta i vardagsrummet att göra?  Jo, mattan skulle dumpas. Den har gjort sitt. Möjligen kan den renoveras men det skulle nog kosta mer än mattan var värd.Det var min dotter som anmärkte på mattan när hon var här. Mattan hade  med åren slitlis med flera lösa trådar  vid kanten, så min dotter var rädd att jag skulle fastna och snubbla. Utan att höra om  jag hade några invändningar, började hon rulla ihop mattan, som mäter 2,5x1,0 m, och sedan dess ligger mattrullen under fönstren i vardagsrummet till ingen nytta.

Min dotter är i Toscana på ridsemester och jag vill inte när hon kommer hem i helgen att mattrullen ska ligga kvar. Men hur forslar man en matta till Stockby utan bil? Trevande försökte jag höra mig för om någon möjligen hade vägarna förbi… Men ingen nappade. Och vad värre är, vår eminenta kommunala service för bortforsling av grovsopor har helt upphört. Det är bara farligt avfall och elavfall som forslas bort. Och grovsoprummet, som fanns i vår bostadsförening, där man kunde ställa in saker som skulle  återvinnas eller dumpas, har numera stängt igen. Andra tider. Och denna förändring, till det sämre eller ej, bottnar i ändrade ekonomiska förutsättningar.

På expeditionen fick jag klart för mig att service som bortforsling av mattor tillhör historien. ”Vem skulle ha tid att utföra sådant jobb?” fick jag höra. Men en lapp med generösa öppettider på Stockby fick jag med mig.

Jag märkte att jag kört fast, folk var på semester. Klart att det inte är gratis att köra bort grovsopor men jag var beredd att betala. Då kom jag att tänka på firman Allservice städ och fönsterputs som jag anlitar var fjärde vecka för städning. ”Jag kommer i morgon och hämtar mattan och lägger in den i bilen och kör bort den! sa ansvarig på Allservice när jag ringde upp.”  Tala om service, Allservice! 5 Stjärnor!!!  Räddaren i nöden! Jag blev så glad.

Det kommer en faktura, javisst. Men sen är problemet ur världen. 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *