Mimi Horrell väcker känslor med kortfilm

Från vänster skådespelerskan Clara Andersson, filmregissör Mimi H-C Horrrell och Ingegerd Smedensjö på Kvinnojouren Kerstin Lidingö.
Lidingö28 april 2019 kl 05.282

På Lidingö bubblar engagemanget kring våld i nära relationer. Mimi Hyltén-Cavallius Horrell har regisserat en insiktsfull kortfilm som speglar våld i nära relationer. Filmen har ingen hörbar dialog, men är en gripande film som visualiserar bättre än många ord.

Som 12-åring nominerades Mimi till Stockholm Filmfestival Junior. Film har alltid varit ett intresse för Mimi och nomineringen gav självförtroende att göra mer film. Dissonance är Mimis senaste kortfilm där hon skildrar våld i nära relationer. Begreppet dissonans definieras som brist på harmoni mellan människor eller i musik.

Mimi förklarar:
– Från början ville jag jobba med konceptet kognitiv dissonans, att skapa en obekväm känsla hos tittaren genom att sätta ihop två element som motsätter sig varandra. Jag insåg att jag kunde sätta ihop en kärlekslåt med obehagliga bilder ur ett förhållande och i det skapa uppmärksamhet på ett ämne som står mig nära hjärtat - våld i nära relationer.

Filmen är inspelad med dialog för att underlätta karaktärsförståelsen för huvudrollsinnehavarna Clara Andersson och David Lindh. Mimi ansåg att musikens kontrast till händelseförloppet talade starkare än orden. Hon valde därför bort dialogen.

Clara som själv har erfarenhet av psykiskt våld berättar:
– Det är en viktig film. Jag önskar att jag hade förstått tidigare vad det var jag befann mig i. Jag tror att lösningen hade varit att prata med andra om vad som pågick i mitt förhållande. Det är viktigt att inte skämmas. Skäms-kulturen gör att vi tappar bort oss själva. Genom att våga prata kring våra erfarenheter, så kan förhoppningsvis även någon annan dra nytta av dom.

Samma dag som filmen blev färdigklippt, tipsade Mimis mamma henne om kampanjen #ordräddarliv som Kvinnojouren Kerstin Lidingö precis lanserat. I kampanjen uppmanar lokala profiler till att våga se och våga agera när vi misstänker att någon är utsatt för våld.

Mimi berättar:
– Det var världens slump att Kvinnojouren Kerstin precis startat sin kampanj samtidigt som filmen blev klar. Jag kontaktade dem och det var verkligen medvind att vi fick möjlighet att samarbeta.

Ingegerd Smedensjö, volontär på Kvinnojouren Kerstin och ansvarig projektledare för kampanjen #ordräddarliv berättar:
– Jag är imponerad av filmen och hur den tydligt skildrar en vardag med våld. På några minuter hinner vi se motståndet Clara gör, isoleringen och nedbrytningen. Vi ser också kraven, aggressionerna och den prydliga fasaden utåt hos mannen som utsätter henne för våld. Det är positivt att vi lyfter våld i nära relationer tillsammans och hittar nya sätt att samverka. Mimis film är ett intressant och fängslande bidrag i debatten.

Mimi praktiserar som producent på filmproduktionsbolaget On Nox Pictures. Där arbetar två unga män utifrån ett jämställt och etiskt synsätt.

Mimi avslutar med:
– På On NoX finns ett nytt sätt att arbeta i filmbranschen. Jag har fortfarande mycket att lära innan jag är nöjd med mig själv som regissör. Det är ett spännande yrke och det finns så många möjligheter att jobba med viktiga frågor på ett kreativt sätt.

Mimi är 20 år och bara i början av sin karriär. Hennes film väcker känslor och övertygar. Det blir spännande att se mer av Mimis framtida produktioner.

Ingegerd Smedensjö

Kommentarer

  1. Viktig film! Viktig film för unga av unga. #ordräddarliv . Hoppas den sprida och ses av många. Heja!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *