Millesgården har öppnat

Henri de Toulouse-Lautrec, Divan Japonais, 1893 © Musée d'Ixelles-Bruxelles / Courtesy of Institut für Kulturaustausch, Tübingen.
Kultur9 maj 2020 kl 06.03

Millesgården har öppnat igen. Med de stora utomhusytorna anser man att social distans är möjlig lättare här än på andra museer. Besök museet tisdag – söndag 11-17. Måndagar stängt. 
Giltighetstiden på Millesgårdens årskort förlängs med 40 dagar;
motsvarande tid som Millesgården varit stängt.
Så här skriver Millesgården på sin hemsida: Vi ber våra besökare att följa de anvisningar som finns på plats inom museiområdet – att hålla avstånd, använda vår handsprit och att stanna hemma vid minsta symptom på snuva/hosta etc.

Den 13 juni öppnar utställningen TOULOUSE-LAUTREC & VÄNNERNA I MONTMARTRE

I utställningen visas Henri de Toulouse-Lautrecs (1864-1901) unika litografiska arbeten tillsammans med verk av hans föregångare och samtida. Det är en omfattande presentation som ger betraktaren en möjlighet att bekanta sig med livet under Belle Époque och studera ursprunget till den moderna tidens reklambilder.

Henri de Toulouse-Lautrec föddes i en fransk adelsfamilj med långa anor. Han led av en fysisk missbildning och bröt som barn båda benen, som sedan slutade växa. Han tvingades genomlida en lång konvalescens som han använde till att utveckla sin konstnärliga talang.

I vuxen ålder flyttade Toulouse-Lautrec till Paris och började skildra det spännande storstadslivet med dess kurtisaner, kapplöpningsbanor, cirkustält, teatrar, operahus, danspalats, kabaréer och bordeller. Han tillbringade mycket tid i dessa etablissemang och tecknade där artisterna och åskådarna i snabba och rättframma porträtt. Han målade de vågat klädda sångerskorna och danserskorna med elegans och även de prostituerade upphöjdes och förvandlades till stjärnor. I Toulouse-Lautrecs kärleksfulla och oblyga framställningar av den franska huvudstadens nöjesliv finns tidsandan från sekelskiftets Paris för alltid bevarad.

För att snabbt kunna publicera sina skildringar av det parisiska (natt)livet började Toulouse-Lautrec i slutet av 1880-talet experimentera med litografiska tryck. Resultatet blev stora affischer i läckra färger med teatral belysning och starka konturer, vilket revolutionerade genren. Under knappt tio år, till sin död 1901, producerade han 368 tryck och litografiska affischer, som han såg som lika viktiga som sina målningar och teckningar. Toulouse-Lautrecs namn är intimt förknippat med affischer av Jane AvrilYvette Gilbert och Aristide Bruant och betraktas sedan länge som konsthistoriska klassiker.

Jules Chéret och Pierre Bonnard  hade redan före Toulouse-Lautrec arbetat med affischer och reklam för olika evenemang. Och Toulouse-Lautrecs experiment med den litografiska tekniken togs upp av välkända konstnärer som Alfons Mucha och Théophile-Alexandre Steinlen. De skapade riktiga mästerverk som lyfte litografier och affischer från att ha ansetts som massmedia till att bli en konstnärlig genre i sig.

Det finns endast två museer i Europa som har en fullständig samling av Toulouse-Lautrecs reklamaffischer. Vi har det stora nöjet att presentera denna makalösa samling i sin helhet tillsammans med 78 verk av följande konstnärer: 

Alfons Mucha, Théophile - Alexandre Steinlen, Félix Vallotton, Pierre Bonnard, Jules Chéret, Eugène Grasset, Henri-Gabriel Ibels, Adolphe Willette, Firmin Bouisset, Caran d'Ache alias Emmanuel Poiré, Alfred Choubrac, Georges de Feure, André des Gachons, Clémentine Hélène Dufau, Fernand Fernel, Henri Gerbault, Jules-Alexandre Grün, Gustave-Henri Jossot, Lucien Lefevre, Georges Meunier, Gaston Noury, Manuel Orazi samt Pal alias Jean Paléologue

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *