Milles i centrum

Debatt27 maj 2022 kl 03.551

Det nya Lidingö centrum börjar nu ta form. Nya restauranger har öppnat och en välbehövlig upprustning av parkeringarna har påbörjats. Flera förändringar som jag tror att många Lidingöbor tycker om. Det är småskaligt och ger utrymme för de caféer och restauranger som kan göra vårt nya centrum till en attraktiv plats. Samtidigt ger det utrymme för en försiktig expansion av affärsytor, en expansion som är nödvändigt för att möta den allt starkare konkurrensen från både köpladorna i andra delar av Stockholms närhet men även den växande e-handeln.

För att göra centrum än mer Lidingömässigt skulle en staty av Carl Milles vara mycket trevligt. Carl Milles är känd som en av Sveriges mest framstående skulptörer. Hans statyer och fontäner pryder torgen och stadskärnor i många städer runt om i Sverige och i USA. I Stockholm finns hans Orfeus vid Konserthuset, nästan så centralt man kan komma i huvudstaden. På Lidingö kan vi redan i dag se hans verk på flera platser, liksom på Millesgården. En staty av Milles - eller varför inte en fontän – skulle vara en mycket fin signatur som understryker att det utvecklade Lidingö centrum även är framtidens Lidingö. Gjutformarna till många av statyerna finns kvar, så det går fortfarande att tillverka en staty, utformad av Carl Milles.

Den nye ägaren till Lidingö centrum, Grosvenor, har ett stabilt renommé som fastighetsutvecklare av områden med hög kvalité. De är stora ägare i exklusiva delar av centrala London, bland annat Mayfair och Belgravia. Genom att ta upp den kvalitet som ett verk av Carl Milles skulle tillföra, skulle vårt nya centrum verkligen ha förutsättningar att bli den fina del av Lidingö som jag tror att många av oss på ön vill se.

Sätt Carl Milles i centrum!

Staffan Strömbäck (M)

Kommentarer

  1. Staffan Strömbäck (M) verkar märkligt nog vara helt ovetande om den heta debatt som förekommit nyligen angående Carl Milles närvaro i Lidingö Centrum. När skulptörens Dianagrupp placerats i den nya trappan vid stadshuset, föreslog Lidingöpartiets ledamot i kultur-och fritidsnämnden, Evelyn Lewandrowski, att den passande nog skulle döpas till Millestrappan. Förslaget antogs av en enhällig nämnd men godtogs inte i den moderatledda kommunstyrelsen. Valet ansågs vara för kontroversiellt. Evelyn Lewandrowski föreslog då namnet Dianatrappan, vilket i stället antogs.
    Jag är lite osäker på vem som egentligen har rådigheten över marken i de olika delarna av vårt kära Lidingö centrum, men skulle det vara Lidingö stad är det stor risk att förslaget stöter på patrull inom politiken med hänsyn till tidigare debatt i frågan.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *