
Ivan Keane heter den irländske ölbryggaren på Lidingö, som visar upp sina nya lokaler för Lidingö Nyheters redaktör. Veckan före påsk flyttade han in i U25-huset i Larsberg. Om ett par veckor är han igång i produktion och sådår fyra veckor senare är den fösta satsen klar.

Det är stora tankar som behövs för att göra öl. Varje tank är på 1 000 liter och Ivan kan köra flera olika sorters öl samtidigt. En ale tar tre till fyra veckor, en lager tar sex till åtta veckor.
Keane Brewing har funnits i två år och du kan köpa ölen hos vanliga livsmedelshandlare på Lidingö (ICA, Coop) som folköl och på systemet på Lidingö (fem olika sorter starköl). Ölen finns i beställnings-sortimentet på andra systembolag. Den säljs i burk, flaska och fat (fat för restauranger, till exempel restaurang Jernet).

Den lokala förankringen är viktig. Därför samarbetar Ivan Keane förutom med vanliga livsmedelshandlare även med Papilles och Elfviks Gård, samt några av konferensgårdarna på Lidingö.
Malten som används är helt ekologisk och kommer från Warbro kvarn utanför Katrineholm. Det är en klassisk malt som heter Balder malt, som anses vara den bästa råvaran för öl.

Ivan Keane jobbar helt ensam i sitt mikrobryggeri. Planen är att expandera verksamheten så att det blir lönsamt. För det behöver man sälja ganska stora kvantiteter. Upp mot 2 000 liter per månad går det att producera.
Och vill du ha ditt eget öl, så går det att brygga speciellt för din smak. Men då ska du helst beställa 1 000 liter. En idé är att börja med provsmakningar i den nya lokalen, vilket säkert kommer att skapa ett stort intresse.

Vad trevligt Ivan Keane, tänker skriva om någon av dina ölsorter framöver på Dryckesguiden, så kan det bli lite verkstad!
Göran Borgenvik
GB Vinkonsult
Väldigt god öl. Provade Blonde för ett par veckor sedan första gången. Till och med min ej öl-älskande son gillade den. Så bra med lokalt producerad god öl