Mer kultur året runt

Lidingö16 november 2021 kl 12.053
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Jonas Melcherson

Kommentarer

 1. Jag delar Jonas Melchersons uppfattning till hundra procent. Denna snedfördelning är tyvärr inget nytt. Under alla år jag var verksam i kommunalpolitiken gynnades idrotten för barn och ungdomar på bekostnad av kulturen för unga. Men trots det har t ex Sagateatern utbildat unga som blivit framgångsrika skådespelare. Tänk på Henrik Dorsin. Men det viktiga är att kultur bidrar i lika hög grad som idrott till att göra livet roligt och meningsfullt för barn, unga och vuxna.

  1. Vi i Kultur- och Fritidsnämnden har verkligen all anledning att diskutera ”obalansen” som uppmärksammas av insändaren. Lidingö har många kulturutövare – både unga och äldre – vilket sannerligen manifesteras under Kulturveckan. Ett evenemang som mycket väl skulle kunna fungera som ett kulturevent för hela regionen. Men kulturen i vardagen är också viktig – inte minst via föreningslivet. Inom mitt parti socialdemokraterna har vi lagt förslag i Kommunfullmäktige om både ett Kulturhus (finns numera i Stadshuset) och en nyskapande Kulturskola – som bland annat är tänkt att fånga upp alla de nya kulturyttringar som finns.bland barn och unga – utöver musik och teater. Kulturskola finns i nästan alla kommuner runt om i Sverige – det borde vara en självklarhet på Lidingö och inget som borde vara en politisk stridsfråga. När det gäller Kulturhuset, återstår det att utvärdera om Kulturhuset i stadshuset fungerar på ett bra sätt eller om kulturen inte borde erbjudas en egen plats. Tveklöst är kultur ett av Lidingös absolut främsta signum!

   NIclas Svensson, Ledamot (S) i Kultur- och Fritidsnämnden

 2. En annan typ av politiker hade läst den har artikeln och tagit på sig äran för Kulturveckan och gått i försvarsställning när det gäller balansen mellan idrott och kultur. Det tänker inte jag göra. Mitt bidrag som fritidspolitiker för att Kulturveckan lyser upp i höstmörkret varje år är ytterst blygsamt. Det är stadens tjänstemän och kulturaktörerna som vi har att tacka för detta fantastiska evenemang. Äras den som äras bör.

  Jag håller med artikelförfattaren att kulturen borde lyftas fram mer än vad den gör idag. Jag skulle vilja gå ännu längre och säga att vi borde få möta konsten och kulturen varje dag.

  Jag fick frågan av min 4 åring om vad konst egentligen är och för en gångs skull lyckades jag svara ganska bra. ”Konst är ett sätt att se på världen. Att upptäcka det vackra i vardagen”, sa jag. Det tror jag vi behöver mer av. Särskilt på gråa novemberdagar som dessa.

  De politiska partierna har mycket olika syn på det offentligas finansiering av kultur. Allt från att inga skattepengar skall användas (skattesänkningar är prioriterade) till att bara behaglig kultur skall finansieras. Misshaglig och ”urartad” kultur skall förbjudas.

  Politikens uppgift är, enligt mig, inte att styra kulturen utan ge förutsättningar för att den skall frodas och försvara den konstnärliga friheten. En förutsättning för att kulturen skall frodas är dock ett ökat fokus från hela samhället och alla delar av politiken. För även om min nämnd har ”Kultur” i namnet så är verkligheten att vi förfogar endast över en bråkdel av kommunens budget.

  Vi Liberaler har länge drivit frågan om ett Kulturhus. Även om mycket kultur idag finns i stadshuset så får inte allt plats. Vi behöver en plats där alla kommunens kulturaktörer kan samlas för att ta inspiration av varandra och inspirera oss Lidingöbor. Unga såväl som gamla.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *