MedsBag delar ut pratande väskor till förskola på Lidingö

Livräddare i en liten väska.
Lidingö14 juni 2021 kl 04.39

Cirka 10 procent av befolkningen behöver livskritisk medicin som de alltid måste bära med sig. Vi talar om svåra allergier, astma, diabetes eller epilepsi. För barn är det särskilt viktigt att de kan få hjälp i en nödsituation.  

Nu finns en väska som inte bara innehåller de mediciner, inhalatorer, sprutor, autoinjektorer eller det som just de behöver om en akut situation skulle uppkomma, utan den kan också prata (medicinsk handlingsplan)!

På utsidan finns en högtalare monterad. När man trycker på en knapp får man höra inspelade instruktioner från vårdgivaren om hur man ska agera i en nödsituation, specifikt inspelad för varje barns specifika situation.

Det är tyvärr inte ovanligt att de skriftliga instruktioner som finns kan ta tid att sätta sig in i och är svåra att förstå. Detta är allvarligt eftersom det kan vara en fråga om sekunder när rätt hjälp måste sättas in.

För en förälder kan det vara svårt att släppa iväg sitt barn till förskola eller skola utan att vara trygg i att barnet ska få rätt hjälp i tid om något skulle hända. Personalen på förskolan eller skolan är vanligtvis insatta i vad som ska göras, men hur är det med vikarier eller annan personal som har ansvaret för barnet?

I en akut situation kan många barn inte berätta för andra om deras tillstånd. De kan antingen vara medvetslösa eller kan inte beskriva hur du kan hjälpa dem. Medsbag tar hand om detta. Precis som en hjärtstartare med inspelade instruktioner, kan vem som helst tack vare Medsbag hjälpa ett barn som drabbas av anafylaktisk reaktion, andnöd, epileptiskt anfall eller akut socker/insulinbrist.

Medsbag är en unik uppfinning som nu lanseras på svenska marknaden. Medsbag har genom crowdfunding (gräsrotsfinansiering) och ett antal investorer nu fått in en dedikerad donation där man söker en förskola på Lidingö som kan ta emot cirka 20 st MedsBag för att utvärdera väskan, helt utan kostnad.

Känner du till en förskola som kan bli MedsBags pilotprojekt?
Kontakta Henrik Lohk för mer information.

Läs vad tidningen Allergia skriver om Medsbag här.
Läs mer på MedsBag.com

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *