Med fler poliser, fältassistenter och nattvandrare blir livet på ön tryggare

Redaktionella annonser22 augusti 2022 kl 08.353

LidingöPartiet vill återöppna Lidingö polisstation!

Lidingö har jämfört med många andra storstadsnära kommuner förhållandevis låg brottslighet, ändå ser vi även på Lidingö inbrott i våra bostäder samt bil-, moped- och motorbåtsstölder som en följd av gängkriminalitet och organiserad brottslighet.

Äldre utsätts allt oftare för bedragare och inbrottstjuvar. Ungdomar blir rånade på våra gator och torg och narkotikaförsäljning sker relativt öppet i ungdomsrelaterade miljöer. Alla brott som sker i din närhet eller i ditt hem drabbar både de direkta berörda men också närstående och grannar och är integritetskränkande på ett eller annat sätt säger Birgitta Sköld, vice ordförande i kommunstyrelsen (LP).

I mitten av 1980-talet fick Lidingö en ny polisstation avsedd att inrymma en växande polisverksamhet. Under 80-talet arbetade cirka 45 poliser i den nya polisstationen och brottsuppklarningen var bland de bästa i Sverige. Allt sedan polisens omorganisation 2015, då man tog bort de sista närpoliserna på ön, har LidingöPartiets fokus varit att få tillbaka våra områdespoliser kombinerat med fler kommunväktare, fler fältassistenter och fler nattvandrare. Vi vill också gärna se en återöppnad polisstation, vilket inte är orimligt för en stad med nästan 50 000 invånare, menar Anders Paulsen, kommunalrådskandidat för LidingöPartiet.

LidingöPartiets ser gärna att man sätter upp trygghetskameror där det behövs. Idag har kommunerna inte lagstöd för att göra det. Bara polisen får sätta upp kameror på allmän plats. LidingöPartiet vill att kommunerna ska ges laglig möjlighet att sätta upp trygghetskameror. Men kameror ska endast sättas upp för att kunna bidra till ökad trygghet i de fall andra åtgärder inte har hjälpt.

Den allmänna belysningen måste bli bättre på ön. Vegetationen i våra bostadsområden och i våra parker ska vara välskött. Vi vill inte tillåta att en alltför tätbebyggd miljö som ger skumma prång där brottslingar kan gömma sig. Trygghet syns inte, men den känns avslutar Birgitta Sköld.

Tidigare publicerad artikel från LidingöPartiet om trängselskatt.

Kommentarer

  1. Bra text! Skönt att vi är överens i så många frågor. Detta med att kommunerna ska få bestämma själva över sina kameror är något jag driver i riksdagen. Hur tänker ni driva dessa frågor?

  2. Lidingöpartiet har verkligen kommit längre än någon kunde tro då det gäller att återfå den Lokala polisverksamheten på Lidingö. Naturligtvis var stängningen av polisstationen ett oacceptabelt svek i den omorganisation av polisen där nästan allt gick fel. Resultatet är de gängkrig med ouppklarade dödsskjutningar som bara ökar. På Lidingö har vi ett uppklarat och ett ouppklarat och flera försök liksom ett sprängattentat på Sylvestervägen som är ouppklarat. Narkotikan flödar och bostadsinbrotten i Mosstorp ledde till ett otäckt rån där en person blev skadad.

    Den 15-årige mördaren i Malmö på rymmen från LVU drog sig inte för att dödsskjuta en 31-årig gängledare och svårt skada en kvinnlig turist i ett affärscentrum fullt av människor. Det föranledde polischefen att vädja om att nu måste beslutsfattarna verkligen satsa ordentligt på områdespoliser.

    Det är precis vad Lidingöpartiet har kämpat för och lyckats med. Tyvärr har vi ännu inte sett något reellt resultat utan den lokala polisverksamheten har aldrig varit så dålig som det senaste halvåret. Stockholm har mera grova och hänsynslösa brott än någonsin både i staden och omgivande utsatta områden. Bomben vid Operan där flera hundra människor vistades är oerhört skrämmande. Då är det klart att vi inte blir hjälpta av massiva insatser som senast vid villarånet. Det är i stort sett bara självmarkerande brott som klaras upp.

    Slutsatsen är att nu måste polisstationen öppnas igen för Lokal polisverksamhet. Det var fullständigt orimligt att tömma det nya polishuset på Lokal Polis och istället stationera Ambassadpolisen där.

  3. Så bra Ida att vi har Moderaterna med oss i kravet att även kommuner ska få sätta trygghetskameror utan en krånglig och tidskrävande tillståndsprocess. Idag är det bara polisen och kollektivtrafiken som har den möjligheten. Jag var själv mycket aktivt i arbetet att kollektivtrafiken skulle befrias från tillståndsplikt för trygghetskameror i mitt tidigare jobb på SL, och vi lyckades med det!

    Hur vi ska påverka lagstiftningen frågar du. Jo, bl.a. genom att (genom t.ex. detta svar) uppmana våra väljare att rösta på ett riksdagsparti som vill samma sak som LidingöPartiet i denna fråga (och andra liknande frågor). Man skulle väl också kunna önska att SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) var aktiva i denna fråga, men jag tror inte att de är det. I vart fall har jag ingenting sett. Vi bör även kunna trycka på den vägen.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *