Maten i centrum

Kåserier18 maj 2019 kl 20.07

Maten i Centrum är på god väg att bli en tradition. I år är det tionde gången den 17 maj! Med andra ord på Norges nationaldag då solen lyste glatt på alla arrangemang som går av stapeln just den här fredagen.

Mitt emot mig sitter en ung dam med norska flaggan i topp. Hennes namn är passande nog Astrid. Vi sitter på bästa utkiksplatsen mitt i Centrum och mumsar härliga dubbelmackor och dricker nyttigt läskande juice.  Som de flesta väl förstår är vi på ”Joe & the Juice´s” uteplats mitt i Lidingö Centrum – härifrån kan man spana både uppåt och neråt på det avlånga torget.

Klockan börjar närma sig 12 och det är dags för de medverkande att så bra som möjligt presentera sin affär och vad den har att erbjuda – i matväg! Richard Liljegren är promotor på bygget, med sitt företag Eventation runt hörnet är han ivrig att allt ska fungera efter ritningarna.

Det fanns en rad färgrika ståbord – men inte så många bänkar för oss gamla. Malek Farjallah lyssnar och lär för framtida jobb på Lidingö.

Solen lyser medan en ivrig vårvind sveper runt stånden och får tag i dukar och pappersservetter. Lilla Astrid vinkar glatt med sin norska flagga medan två nya gäster vid utebordet tålmodigt väntar på det de beställt på ”Joe & the Juice”’. Det kan ta tid, en sån här dag är det fullt kör i baren där frukt och grönt blir läskande dryck.

Jag tackar för mig och går en promenad mot Vasatorget – det är där det händer! Brasseri Järnet är med på noterna med den nye ägaren Alexander Westerberg på plats.  Även sushibaren ”Eat by Miyabi” ingår i hans projekt, varför personalen har nära att hämta mer sushi till Järnet när så behövs.

Äta med pinnar är inte alltid så lätt – men kul! Här serveras hedersbordet dagens hetaste rätt av Jakob af Petersen.

Också drycken – en viktig faktor. En ljus lager – varifrån kommer den här? Frågar jag tjejen Diana som står bakom bordet, uppdukat med både öl och vatten.
– Den kommer från Kottlasjön, blir det förbryllande svaret.

Alexander Westerberg och Diana hör till Brasserie Järnet , bland annat.

Visst, Kottlasjön och VattenVerket – naturligtvis! Där finns det ju numera ett bryggeri i den gamla tegelbyggnaden. En härlig anläggning ni inte får missa.

Nåja, det får bli en annan dag för nu är vi ju här, mitt i Centrum där matinspiratören Jakob af Petersens från Bibimbap just är i full fart att grilla entrecote på den lilla smarta grillen på bordet. I den inre cirkeln är dukat två bord med rutiga dukar i rött, vackra glas och bestick. Det är här, just här som några utvalda pristagare ska sitta och njuta god mat! Jakob trollar fram stora skålar med marinerade böngroddar, ris, gurka, morötter, omelett m.m. allt wokat i sesamolja och med strimlat kött på toppen. Birgitta Olsen är en av gästerna hon tar sig en klunk öl och intygar – JÄTTEGOTT.

Praktfull Parmesanost och läckra korvar lockade köpare till Coop.

Och Jakob af Petersen är nöjd. – Trevligt Centrum konstaterar han och tillägger – det är kul när det händer något extra! Annars blir det mest köttbullar och en öl på Järnet eller Joe & the Juice.

Jag slår mig ner på kanten till dammen där vattnet porlar så skönt. Vilket läckert sceneri som breder ut sig framför mina ögon! Under tältduken till Vasatorgets Frukt & Grönt finns härliga frukter och grönsaker att hämta. Just nu lockar den vita sparrisen och andra primörer – allt är välskött och vackert presenterat från jordgubbar till kryddbuketter med doft av basilika och rosmarin.

Ärlighet varar längst! Så sant så och stort tack till Ibrahim Abdul som räddade mitt kotokort!

Här handlar jag gärna, blir inspirerad att koka en vårgrön soppa eller varför inte en kronärtskocka – varifrån den nu kommer i månaden maj. Ibland blir matkassen tung och jobbig att bära, då får jag alltid vänlig hjälp med den ut till bilen. Det tar ett tag för mig att packa in varorna, och tur var det härom sistens! Just när jag skulle ta mig in i min lilla Mini kommer en man springande mot mig. Med mitt kontokort i handen! Så tack käre Ibrahim Abdul! Tack för din vänliga ärlighet – tack för att du ger oss ”Maten i Centrum” alla dagar, även om solen inte lyser!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *