Marsdrycker 2022: Renässans för konjaken

Dryckesguiden28 februari 2022 kl 12.34

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Cognac ses av många som en gubbig avec, men faktum är att drycker passar till så mycket mer. Det är en utmärkt ingrediens i cocktails och till att flambera oxfilén eller efterrätten. Cognac eller konjak som vi både säger och skriver i Sverige, är en starksprit gjord på gröna druvor (oftast på druvan Ugni Blanc.) Precis som med Armagnac och Champagne är namnet Cognac hämtat från ett specifikt i Frankrike. Likande drycker som tillverkas på annan plats kallas ofta bara brandy.  

MÄRKNINGAR PÅ FLASKORNA
Beroende på hur många år Cognac lagras får den olika beteckningar.

  • VS (Very Special) har lagrats minst 2,5 år på fat
  • VSOP (Very Superior Old Pale), Reservé eller VO (Very Old): Har lagrats minst 4,5 år på fat
  • VVSOP (Very Very Superior Old Pale): Har lagrats minst 5,5 år på fat
  • Napoléon eller Exellence: Har lagrats minst 6,5 år på fat
  • XO (Extra Old), Extra, Or eller Hors dAge: Har lagrats minst 10 år, men ofta mycket längre.

Art.nr 382 Grönstedts *** VS, kostar 214 kronor för 350 ml. Alkoholhalt på 40 % från Frankrike och Cognac. Ursprungligen tillverkades Grönstedt på Reimersholme men har nu flyttat till Frankrike. Johan Daniel Grönstedt född 1806 och 1846 tappade han upp den första flaskan Cognac under namnet Grönstedt. Den här Cognacen har inslag av vanilj, apelsin och en lätt kryddighet.

Art.nr 381 Grönstedt Monopol VSOP kostar 379 koronor för 700 ml. Har också en alkoholhalt på 40 % men en mer fruktig och druvig karaktär än sin ”lillebror”.

Art.nr 172 Rémy Martin VSOP kostar 529 kronor. 40 % alkoholhalt även här. Rémy Martin räknas till ett av världens fyra stora cognachus, rötterna går tillbaka ända till 1724 då vinbonden Paul-Emile Rémy Martin började destillera de viner han odlade tillsammans med sin far utanför staden Cognac. I dag är hans namn för evigt förknippat med världens mest sofistikerade spritdryck. Rémy Martin definierar närmast begreppet cognac. I Rémy Martin VSOP kommer 100 procent av druvorna från de främsta gårdarna i Grande och Petit Champagne. Efter dubbeldestillering i en traditionell pot still har destillatet lagrats mellan 4 och uppåt på ekfat. Före buteljeringen har destillaten blandats och fått gifta sig samman på 20 år gamla fat av Limousine-ek. Den speciella slutlagringen tillför en rundare och mjukare karaktär. Den har en härlig doft med toner av vanilj och kanderat socker. Smaken är mjuk med inslag av choklad, vanilj, apelsinskal och en lång balanserad eftersmak.

Art.nr 119 Le Reviseur Extra Old XO kostar 549 kronor. 40 % alkoholhalt också här. Le Reviseur XO är en äkta Single Estate Cognac, vilket innebär att hela produktionen, från druva till flaska, sker inom egendomen. Cognacen är dessutom lagrad i minst 10 år på ekfat vilket måste ske enligt den franska cognacslagen.Francis Abécassis lilla cognacshus har hyllats av kritikerna för sin mycket eleganta smakstil. Le Reviseur Cognacen produceras och lagras på gården Maine Drillhon i välkända Petit Champagne i hjärtat av Cognac. Här har man producerat cognac med stor omsorg sedan generationer tillbaka. En härlig elegant cognac med en karaktär av äpple, vanilj, kanel, choklad, nötter och lite peppar.

Det kan vara någon cognac som är tillfälligt slut på Lidingö. Men då är det bara att beställa hem!

Alla fyra avnjuts som avec eller i några av recepten.

Oxfilé med potatiskaka

Kräftsoppa med cognac

Päron i cognac

Smördegsinbakad fläskfilé

Konjakssås

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *