
Intresseorganisationen Företagarna mäter regelbundet hur den kvinnliga representationen ser ut i landets företag. Lidingö hör till de kommuner med högst andel kvinnor i ledande ställning, 33 procent. Det placerar Lidingö på en andraplats av landets 290 kommuner.
Ett sätt att mäta hur jämställt företagandet är i Sverige är att se hur fördelningen mellan könen ser ut bland företagsledare. Organisationen Företagarna har tagit fram statistik om detta för samtliga kommuner och det råder en stor skillnad i riket. Lidingö ligger bland de kommuner som har högst representation kvinnor i ledningen, på en andra plats med 33 procent kvinnor. Danderyd hamnar i topp med 37 procent kvinnor och Vaxholm på tredje plats med 32 procent bland landets 290 kommuner.
Lidingö har de senaste åren legat högt inom nyföretagsamhet bland Sveriges kommuner, enligt Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet. Allt fler kvinnor väljer också att starta eget. Bland annat bidrar affärsnätverket Kvinnor & Företag Lidingö genom att inspirera och lyfta fler kvinnor att ta steget och starta eget.
- En förklaring kan vara att det finns en väldigt stark entreprenörsanda på Lidingö. Det skapar en positiv spiral där man inspireras av varandra. Det finns också hjälp att få om man har en affärsidé. Exempelvis kan Startup Lidingö erbjuda kostnadsfri rådgivning till Lidingöbor som vill starta eget företag, säger Malin Rosenqvist, näringslivschef i Lidingö stad.
Det är i rapportserien Företagarfakta som Företagarna mäter företagsklimatet i landets kommuner. Där ingår bland annat statistiken över representationen av kvinnor i företagsledande positioner.