Många handlade REKO på Lidingö

Lidingö31 mars 2020 kl 08.401

Cirka 12 leverantörer och stort antal köpare hade på måndagskvällen tagit sig till parkeringen i centrum för det allra första utlämningstillfället i Lidingös nybildade Reko-ring. 

Bland leverantörerna gick det att hitta en lokal och en delvis lokal producent. Från Geten Gerda och Ko från Elfvik var Sophia Nygård på plats och sålde Ostkaka och diverse ostar tillverkade lokalt på ön. Sophia var väldigt entusiastisk över initiativet till en Reko-ring hemma på ön då det ger en helt annan möjlighet att möta kunden direkt och diskutera produkterna och produktionen.

Den delvis lokale producenten Tre Bönder representerades på plats av delägaren Fredrik Lagercrantz som tillsammans med sin fru driver hennes föräldragård i Eskilstuna där de vid sidan av sina ordinarie arbeten sköter delar av driften. Fredrik berättar att de tidigare sålt lokalt i Eskilstuna i den ring som finns där men nu när chansen att sälja hemma på Lidingö tvekade de inte att hoppa på tåget då de har en väldigt positiv erfarenhet av att sälja direkt till konsument.

Från Gålö gårdsmejeri kom Lars och Eva som rutinerade Rekosäljare, de är med som producenter i hela sju olika ringar runt om i Stockholmsområdet! Med sig hade de diverse getostar och även ostkaka. Eva berättade att i den nuvarande situationen med Coronavirus så är försäljningen via Reko-ringar deras främsta inkomstkälla då besöken på deras gård där de bland annat driver butik och café har minskat kraftigt.

Paulina Karabova Bäckström har längtat efter en möjlighet att handla mer lokalproducerat och är på plats och köper ägg berättar att hon uppskattar möjligheten att köpa produkter som är ekologiska och småskaligt framställde direkt från producenterna, ”det känns bra att stödja de små producenterna, vi måste handla mer lokalt för att få till en hållbar utveckling” säger hon.

Variationen av leverantörer var stor och det fanns allt från ovan nämnda producenter fanns det ett stort ytterligare utbud med allt från rökt fisk och sill till rapsolja, bröd och äppelmust.

Missade du dagens utlämning kommer en ny chans redan nu på måndag den 6 april då en extra utlämning inför påsken kommer ske.

Reko Stockholm Lidingö hittar du på: https://www.facebook.com/groups/rekostockholmlidingo

Text och foto: Jonas von Hofsten
jonas@toernquist.se
Alla artiklar av Jonas

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *