Måltidens Dag är här igen!

Måltidens brytbröd är komponerat av Lidingö Bröd & Patisserie och har med åren blivit en tradition.
Kåserier18 oktober 2023 kl 04.15

Ja, snart är vi där igen! Tredje torsdagen i oktober – och alltid med en soppa på bordet. Så har det nu varit i tjugofem år till glädje för Dig och Mig och alla andra vänner, stora som små. Vi överlevde coronan – tack och lov och vi lovade oss själva att när ”faran var över” ja då skulle vi mötas igen och sjunga soppans lov.

Så här är vi nu år 2023 med hoppet om en framtid med matglädje, kalas och en ny spännande gastronomi att förgylla våra måltider med. Med nyfikenhet och förvåning bläddrar jag i Jessie Sommarströms kokbok ”Fågel, fisk eller baljväxtlasagne”. Nu är det ju så att med TV:ns hjälp har vi lärt känna den unika kocken Jessie som kammat hem storslam mitt i gänget av stora, starka killar i tävlingsköken både här och där. Jag undrar lite förstrött om Jessie kokat någon soppa som skulle kunna vara med i tävlingen om ”Årets Lidingösoppa”!

Det är faktiskt så att Jessie är uppväxt här på Lidingö så hon har Lidingö ”i blodet”, så långt är det helt OK. Som ”Årets Kock 2023” är Jessies dagar (och kvällar) fullbokade med ”events” och hemma finns två pigga smågrabbar som gillar mammas mat även om pappa Gordons är nog så bra i sammanhanget. Ja., hur gör vi då?

Lösningen blev att Lidingö Nyheter fick ta vara på hennes unika känsla för mat som ordförare i juryn.

”Årets Lidingösoppa”. Bra! Hurra!

Men kära vänner, man lever inte allenast på en soppa även om den innehåller det mesta kroppen behöver. Som komplement passar mycket smått och gott som finhackade örter, en klick crême fraiche och så ett gott bröd. I flera år har vi dukat bordet med ett vackert brytbröd till soppans ära. Att dela bröd har nästa något religiöst över sig och man tänker gärna på Jesus och hans lärjungar i sammanhanget. Vårt eget brytbröd är format som en rund sol med goda småbröd runt om, lätta att bryta loss.

Det gäller att beställa Brytbrödet i god tid – här är Lidingö Patteseri som ligger nära till och snabbt skriver upp min beställning till dagen den 19 oktober. Jag får ett samtal med självaste bagarmästaren som varit med förr och vet hur ett Brytbröd á la Måltidens Dag ska bakas. Degen ska jäsa länge så all smak tränger sig ut i brödets vindlingar. Frågan är sedan - hur många bröd jag ska beställa? Ännu vet jag ju inte hur många gäster som vi ska duka till på Hiertagården. Kan fem bröd räcka? 5 x 7 = 35 gäster… Kanske bäst att beställa ett bröd till!

Ingen idé att snåla! Jag måste också berätta om vad som hände när jag väl tagit mig in i Patteseriets trånga passage. Jag hade just hittat en bra parkering till min Mini, fått ut mina stavar med väskan dinglande på ena stavens krycka och sedan lyckats få hjälp med att öppna dörren till butiken. Min tanke var att beställa en kaka och en kopp kaffe för att bli på gott humör innan min uppgörelse med bagarmästaren. När jag så beställt kaffe och kaka uppstår alltid problemet – hur ska jag ta mig till bordet? Och hur ska jag få upp mitt bankomatkort …

Den trevliga flickan bakom disken var till snabb hjälp – ett av de små runda borden vid fönstret blev mitt. Så var det då bara kvar att hiva upp plånboken och göra rätt för sig.

– Hur mycket kostar kalaset?

– Det är redan betalt, får jag till svar.

 – Nej, säger jag lite påstridigt, jag har inte betalt kaffe och kaka!

– Men mannen bakom dig i kön, han tog din nota också!

Alltid träffar man på någon trevlig person att prata med.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *