
Alltid tredje torsdagen i oktober och alltid med en soppa på bordet. Det är nu 23 år sedan ”Måltidens Dag” hade premiär med vår jordbruksminister
Margareta Winberg i spetsen följd av en hurrande skara organisationer, skolor och kulturarbetare från hela Sverige. Måltidens gemenskap behövs nu mer än någonsin – så låt oss koka en soppa och bjuda in till en god måltid.
Här på Hiertagården puttrar en härligt vacker rödbetssoppa på spisen hos Ragnar i köket medan de sju borden är dukade med djupa tallrikar för soppfest. Det blir en varm äppelkaka som dessert och därtill några droppar likör – om man så vill…
Vattenverkets Rödbetssoppa
till Måltidens Dag 2021.
Soppa till ca 20 personer.
20–30 medelstora rödbetor, nykokta
3 purjolökar, hackade
10 vitlöksklyftor, finhackade
3 chilifrukter - finhackade
3 msk (75 g) ingefära
1,5 dl olivolja
4 liter vatten
2 dl buljong
3 - 5 limefrukter (limezest och limejuice)
2 kg creme fraiche
Till smaksättning:
Salt och honung
Till servering:
Smulad fetaost och sesamfrön
Stek purjolök, vitlök, chili och ingefära i olivolja på låg värme tills löken tappar färg.
Tillsätt vatten, buljong och skivade nykokta rödbetor, låt koka upp och tillsätt sedan limen och creme fraîche och mixa soppa slät.
Smaka av med salt och lite honung. Serveras på djupa, varma sopptallrikar med smulad fetaost och sesamfrön.