Magdalena Andersson offrar Lidingö i populistisk vänstergir

Debatt7 oktober 2021 kl 03.264

Lidingöborna betalar bland världens högsta skatter, men det räcker inte för regeringen. I budgeten för 2022 tillkommer nya skatter riktade mot Lidingö samtidigt som bidragssystemen byggs ut. Samtidigt står Lidingö fortfarande utan polisstation och någon polisförstärkning finns inte i sikte.

Finansminister Magdalena Andersson har i stället presenterat en lång lista med skattehöjningar. Samtidigt står svensk ekonomi och stampar efter krisen. Arbetslösheten är bland EU:s högsta och tillväxten bland de lägsta. Kriminaliteten är omfattande.

Att i detta läge gå fram med skattehöjningar är inte en ansvarsfull politik. I stället för att ta tag i Sveriges problem införs en familjevecka till en kostnad av 3,5 miljarder kronor. Därtill lånar regeringen till nya utgifter på ungefär 75 miljarder kronor, och det är ingen tvekan om att det är Lidingöborna som ska få betala. I finansministerns budget ingår nedtrappade ränteavdrag, sämre villkor för ISK, minskat RUT-avdrag, minskat jobbskatteavdrag, sämre 3:12-regler, höjd fordonsskatt samt ökad skatt på alkohol och tobak.

Dessutom föreslås en återinförd fastighetsskatt som skulle kosta bostadsrättsinnehavare och villaägare på Lidingö väldigt många tusenlappar i månaden samt en bankskatt som slår hårt mot alla på Lidingö som har bolån eller jobbar inom den finansiella sektorn.

Förslagen skadar jobb och företagande i hela Sverige. De negativa effekterna för Lidingö blir omfattande. Vår försiktiga bedömning är att en familj på Lidingö kommer drabbas av skattehöjningar på 10 000 - 20 000 kronor i månaden.

Sverige borde i stället hitta tillbaka till arbetslinjen. Till tillväxtreformer och trygghetssatsningar. Till ordning och reda. Till att uppmuntra flit och strävsamhet. Nu är det mindre än ett år kvar tills svenska folket kan byta regering.

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande Lidingö
Niklas Wykman (M), riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson

Kommentarer

 1. https://www.lidingonyheter.se/apropa-bilstolder/
  Det är verkligen glädjande att Lidingös eniga politiker inte ger upp kampen för områdespoliser. Sedan de vägrat att skriva på det av polisledningen förelagda samarbetsavtalet har polisledningen bytt chefer och blockerat dialogen. Trots att omorganisationen av polisen 2015 misslyckats totalt på alla områden – överallt-vägrar man att ändra inriktning. Vi har en utmärkt polisstation men den används bara delvis av Ambassadgruppen. Det är kränkande och visar ett totalt förakt för folkviljan !

  Då det gäller ekonomin så hotar klimatomställningen och ekonomin hela Sverige. Kraftigt stigande energipriser,bostadspriser,inflationstryck , höjda skatter och sänkta statsbidrag kan snabbt förändra situationen i vårt Lidingöparadis där alla vill bo ! Nu gäller det att trappa upp kampen !

 2. Är ingen fan av vare sig höga skatter men kanske ni skulle anstränga er och redovisa den försiktiga bedömningen?
  Man förleds ju att tro att det finns någon beräkning bakom uttalandena (som för övrigt slår +/- 50%), men för att dra till med en ”killgissning” så verkar bedömningen vara just en ”killgissning”.

 3. Var är nyhetsvärdet? M tycker skatten är för hög. M är emot att skattepengar ges som bidrag till privatpersoner, men för att samma pengar skickas som stöd till näringslivet. M anser att väktare och poliser ger trygghet. S anser att sociala insatser ger trygghet. Lidingöborna tjänar mest och betalar högst skatt.

  Wow vilken överraskning …

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *