M och LP bildar minoritetsstyre

Lidingöpartiets Anders Paulsen och Daniel Källenfors, Lidingömoderaterna, bildar minoritetsstyre. Foto: Cecilia Blomberg
Stad & Politik17 oktober 2022 kl 05.444

Det blir en koalition med Lidingömoderaterna och Lidingöpartiet som bildar minoritetsstyre inför kommande mandatperiod. Det innebär bland annat att antalet kommunalråd minskas från fyra till två.

Att det blir ett minoritetsstyre innebär att den nya koalitionen behöver finna stöd för sina förslag hos andra partier. ”Vår strävan har varit att få så stort genomslag som möjligt för vår gemensamma sakpolitik och vi har funnit att ett borgerligt minoritetsstyre med Lidingömoderaterna och Lidingöpartiet utgör den bästa förutsättningen för det”, skriver de i ett pressmeddelande.

- Lidingöborna har röstat för fortsatt ordning och reda, och det är jag glad att vi nu kan leverera tillsammans med Lidingöpartiet. Med oss vid rodret kommer Lidingö att få fortsatt hög kvalitet och effektivitet i stadens alla verksamheter, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

I valet fick både Lidingömoderaterna och Lidingöpartiet ökat förtroende. Det råder sedan flera år stor samsyn mellan de två partierna i många frågor, bland annat byggpolitiken.

- Förutom fortsatt ordning och reda i politiken har Lidingöborna också tydligt tagit ställning för en politik som bevarar och förädlar den gröna sköna Lidingömässiga ön, säger Anders Paulsen (LP), tillträdande kommunalråd.

 Den 26 oktober tillträder det nya kommunfullmäktige och därmed börjar också arbetet med att bemanna nämnderna som påbörjar sina uppdrag den 1 januari 2023.

Läs mer på Lidingö stads hemsida.

Fakta
Sedan valet har förhandlingar pågått mellan Lidingömoderaterna och LidingöPartiet med syftet att få till stånd ett nytt stabilt styre för Lidingö stad för kommande mandatperiod.
Lidingös nya borgerliga styre kommer att ha två kommunalråd till skillnad från den gångna mandatperiodens fyra.
Exempel på politik som kommer att bli verklighet genom det nya borgerliga styret:
• Minskade kostnader för den politiska ledningen av staden genom endast två kommunalråd.
• Fokus på ökad kvalitet i förskola, skola och omsorg.
• Lidingös karaktär bevaras med småskalig och trivsam bebyggelse.
• Ett ännu tryggare Lidingö med bland annat ökad polisnärvaro.
• Ytterligare sänkt skatt för Lidingöborna när förhållandena så medger med hög kvalitet i verksam- het och service.
• Öns natur och miljö värnas genom nya och utvidgade naturreservat.
• Ökat fokus på klimat- och miljöfrågorna.
• Ännu bättre företagsklimat för Lidingös företagare.
• Skärpta språkkrav i förskola och äldreomsorg.

Pressmeddelande från den nya politiska ledningen
Foto: Cecilia Blomberg

Kommentarer

  1. Bra med endast två kommunalråd här på Lidingö, det räcker gott och väl för att genomföra en borgerlig politik. Det skulle inte vara rimligt att partier som KD med sina 3 mandat skulle ånyo få ett avlönat kommunalråd i Stadshuset.

  2. https://www.lidingonyheter.se/lidingopartiet-tar-greppet-over-polisverksamheten/
    Nu har Lidingöpartiet ännu större möjligheter att påverka polisverksamheten. Löftet om fyra områdespoliser har vi inte sett något av. Förmodligen beror det på att poliser inte vill ha det jobbet och att satsningarna på gängkrigen dränerar all annan polisverksamhet. De poliser vi ser är utryckningspoliser eller de ambulerande ”Trygghetspoliserna”. Poliserna vill jobba i team och det är glädjande med de grupper som gjort insatser mot A-traktorer. Äldre och andra som utsatts för brott saknar besök av områdespoliser !

  3. Tycker att det nya minoritetsstyret borde vara tydligare med att ni släpper in SD i värmen. M och LP är beroende av SD.s röster för att få igenom sina förslag. Lidingö har nu fått ett högerkonservativt styre med stöd av SD. På detta sätt blir SD inskolade precis som på riksplanet och deras existens i Lidingöpolitiken normaliseras.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *