(M): ÄNDRA LAGSTIFTNINGEN FÖR KAMEROR!

Debatt22 mars 2023 kl 05.357
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande Lidingö

Kommentarer

 1. Trygghet växer i ett jämlikt samhälle utan segregation, där alla människor har goda förutsättningar i livet, bostad, utbildning och närvarande föräldrar och skolpersonal. Trygghet växer i bostadsområden med blandad bebyggelse. Kameraövervakning skapar inte trygghet, den är snarast ett symptom på otrygghet. Hellre än kameror, blanda bebyggelsen i t.ex. Larsberg. Komplettera med småskalig bebyggelse, t.ex. radhus längs Larsbergsvägen. Satsa på skola och närvarande lokalpolis, inte kameror. I så fall, prioritera kameror på Lidingöbron.

  1. Dessvärre är det flertalet som utnyttjar möjligheterna inom gråzonen, eller rent av rent olagligt, bara för att vi är godtrogna – det är DET vi står inför.

   Om alla vore ärliga, laglydiga, följde alla regler (som troligen inte skulle behövas om nu alla var ärliga…) och uppförde sig som vettiga människor – då skulle världen vara underbar.

   Men det räcker med att titta på hur Ryssland, Kina och så vidare uppför sig. Eller hur minoriteter tar till vad som verkar vara ren utpressning för att få igenom sina hjärtefrågor – rät eller fel.

   Det går helt enkelt inte att anta att alla är ärliga.

 2. Polisledningen har i flera år lurat våra lokalpolitiker och fortsätter att svika löften om områdespoliser och polisverksamhet. Vi har så låg brottslighet att polisen direkt prioriterar bort analyser av tekniska undersökningar och kameraövervakning av vardagsbrott och jämförelsevis banala ordningsstörningar. Vi har nu i princip ingen brottsuppklaring alls !

  Resultatet blir att kameraövervakning skulle bli POLISENS ALIBI för att inte ge oss egna områdespoliser och att inte heller i fortsättningen jobba aktivt mot den lokala brottsligheten- som är välkänd !

  1. Menar du helt seriöst att vi skall riskera att någon skadas först innan vi evnt kanske skall sätta upp kameror, enbart för att försöka pressa fram en lokal polisstation?

   1. DN skriver i dag att förslaget nu skall utredas och kommer inte att kunna vinna laga kraft före 2025. Källenfors utspel är inte ett seriöst sätt att lösa dagens problem. Nu måste lokalpolitikerna kräva att polisledningen genast genomför löften som gavs för flera år sedan !

    1. https://www.dn.se/sverige/poliser-ska-flytta-till-farsta-under-protest/

     Det känns hopplöst att varken Lidingös lokalpolitiker, allmänhet och starka krafter vill tränga in i de egentliga problemen. Eftersom hyresgästerna i ”Polishuset” på Lejonvägen bytts ut skulle kommunalråden redan 2020 ha pressat polisledningen att fylla upp med polisverksamhet som nu flyttar 300 utredare till Farsta- mot deras vilja ! Det handlar utredningsverksamhet som skulle passa perfekt sannolikt till en mindre kostnad än 1900kr/kvm ! Det verkar bara vara jag som haft kunskapen men istället har man trott på polisledningen som lurat oss under hela denna tid.

     Nu har också RRV kommit med kraftig kritik för att polisledningen missbrukat ”Särskild händelse” och ett tiotal liknande uttryck som senast ”Frank” trots att det inte finns någon utvärdering av effekten. Min slutsats är att det är medvetet eftersom det inte haft någon bestående effekt. Enligt RRV måste STARK LOKAL POLISNÄRVARO prioriteras och nu ställs krav på redovisning !

 3. Jag tycker hela riket ska totalt liberalisera användningen av kameror på offentlig plats. Dessutom bör de kunna kopplas till biometriska/DNA/personliga data. Har man rent mjöl i påsen, om det är välreglerat och vi lever i en demokrati är det ett utmärkt sätt att komma åt brottslingar. I klarspråk: DNA/biometriska data måste vara en integrerad del av pass/körkort och ID-handlingar och de foton som ingår i passregistret ska kopplat till polisens kameraregister – således kan vi med AI identifiera var alla är. Det har jag absolut inget emot. Så länge vi är demokratiska, är det exakt det vi behöver för att stävja brott, förebygga brott och verkställa gripanden och kraftfullt eradikera den organiserade brottsligheten.
  De som besöker Sverige skall, som i USA, lämna biodata/foto för inträde i landet i tullen.
  Vi måste ta i med hårdhanskarna om vi ska få bukt med den hemska våg av brott som vi fullkomligen badar i idag.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *