(M): ÄNDRA LAGSTIFTNINGEN FÖR KAMEROR!

Debatt22 mars 2023 kl 05.357


Att känna sig otrygg och behöva oroa sig för att utsättas för brott och terror är en långt värre kränkning av integriteten än kameror i sig, skriver Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö.

Lidingö ska inte drabbas av samma våldsvåg som övriga Sverige. Den grova brottsligheten ska inte få sprida sig hit och få fäste.

Kamerabevakning är ett effektivt sätt att förebygga och minska brott och skadegörelse på ön. Kameror gör det lättare för polisen att utreda inträffade brott så att de skyldiga kan gripas, fällas i domstol och buras in.

Vi Lidingömoderater vill därför att trygghetskameror ska finnas på fler platser på ön. Brott ska inte förbli ouppklarade i brist på bevis.

Därför vill vi sätta upp kameror i Lidingö centrum, på Stockholmsvägen och på Lidingöbron. Men det går i dagsläget inte utan myndighetstillstånd.

Härom året ansökte staden därför om att få sätta upp trygghetskameror på sju platser på ön, bland annat i Larsberg, Högsätra och Bodal. Platserna valdes av strategiska skäl då de sammanbinder områden som ibland upplevs som otrygga och där det skett både tillgreppsbrott och skadegörelse.

Men i april 2021 avslog Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, vår ansökan med motiveringen att detta skulle utgöra ett intrång i människors personliga integritet. Med nuvarande lagstiftning får Lidingö alltså inte sätta upp kameror.
Att känna sig otrygg och behöva oroa sig för att utsättas för brott och terror är en långt värre kränkning av integriteten än kamerorna i sig.

Lidingö ska förbli en trygg plats.

Om lagstiftningen inte medger att en kommun får sätta upp kameror där kommunen själv anser att det behövs för att skydda de egna medborgarna måste lagen ändras.

Med Sveriges nya regering finns goda möjligheter att äntligen ändra lagstiftningen så att vi kan förhindra att landets stora problem med gängkriminalitet och våldsbrott tar sig över Lidingöbron.

Lidingöbor ska kunna känna sig trygga på ön – oavsett plats och tid på dygnet. Trygghetskamerorna måste därför snarast bli fler och finnas på fler platser.

Ändra lagstiftningen – det brådskar!

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande Lidingö

Kommentarer

 1. Trygghet växer i ett jämlikt samhälle utan segregation, där alla människor har goda förutsättningar i livet, bostad, utbildning och närvarande föräldrar och skolpersonal. Trygghet växer i bostadsområden med blandad bebyggelse. Kameraövervakning skapar inte trygghet, den är snarast ett symptom på otrygghet. Hellre än kameror, blanda bebyggelsen i t.ex. Larsberg. Komplettera med småskalig bebyggelse, t.ex. radhus längs Larsbergsvägen. Satsa på skola och närvarande lokalpolis, inte kameror. I så fall, prioritera kameror på Lidingöbron.

  1. Dessvärre är det flertalet som utnyttjar möjligheterna inom gråzonen, eller rent av rent olagligt, bara för att vi är godtrogna – det är DET vi står inför.

   Om alla vore ärliga, laglydiga, följde alla regler (som troligen inte skulle behövas om nu alla var ärliga…) och uppförde sig som vettiga människor – då skulle världen vara underbar.

   Men det räcker med att titta på hur Ryssland, Kina och så vidare uppför sig. Eller hur minoriteter tar till vad som verkar vara ren utpressning för att få igenom sina hjärtefrågor – rät eller fel.

   Det går helt enkelt inte att anta att alla är ärliga.

 2. Polisledningen har i flera år lurat våra lokalpolitiker och fortsätter att svika löften om områdespoliser och polisverksamhet. Vi har så låg brottslighet att polisen direkt prioriterar bort analyser av tekniska undersökningar och kameraövervakning av vardagsbrott och jämförelsevis banala ordningsstörningar. Vi har nu i princip ingen brottsuppklaring alls !

  Resultatet blir att kameraövervakning skulle bli POLISENS ALIBI för att inte ge oss egna områdespoliser och att inte heller i fortsättningen jobba aktivt mot den lokala brottsligheten- som är välkänd !

  1. Menar du helt seriöst att vi skall riskera att någon skadas först innan vi evnt kanske skall sätta upp kameror, enbart för att försöka pressa fram en lokal polisstation?

   1. DN skriver i dag att förslaget nu skall utredas och kommer inte att kunna vinna laga kraft före 2025. Källenfors utspel är inte ett seriöst sätt att lösa dagens problem. Nu måste lokalpolitikerna kräva att polisledningen genast genomför löften som gavs för flera år sedan !

    1. https://www.dn.se/sverige/poliser-ska-flytta-till-farsta-under-protest/

     Det känns hopplöst att varken Lidingös lokalpolitiker, allmänhet och starka krafter vill tränga in i de egentliga problemen. Eftersom hyresgästerna i ”Polishuset” på Lejonvägen bytts ut skulle kommunalråden redan 2020 ha pressat polisledningen att fylla upp med polisverksamhet som nu flyttar 300 utredare till Farsta- mot deras vilja ! Det handlar utredningsverksamhet som skulle passa perfekt sannolikt till en mindre kostnad än 1900kr/kvm ! Det verkar bara vara jag som haft kunskapen men istället har man trott på polisledningen som lurat oss under hela denna tid.

     Nu har också RRV kommit med kraftig kritik för att polisledningen missbrukat ”Särskild händelse” och ett tiotal liknande uttryck som senast ”Frank” trots att det inte finns någon utvärdering av effekten. Min slutsats är att det är medvetet eftersom det inte haft någon bestående effekt. Enligt RRV måste STARK LOKAL POLISNÄRVARO prioriteras och nu ställs krav på redovisning !

 3. Jag tycker hela riket ska totalt liberalisera användningen av kameror på offentlig plats. Dessutom bör de kunna kopplas till biometriska/DNA/personliga data. Har man rent mjöl i påsen, om det är välreglerat och vi lever i en demokrati är det ett utmärkt sätt att komma åt brottslingar. I klarspråk: DNA/biometriska data måste vara en integrerad del av pass/körkort och ID-handlingar och de foton som ingår i passregistret ska kopplat till polisens kameraregister – således kan vi med AI identifiera var alla är. Det har jag absolut inget emot. Så länge vi är demokratiska, är det exakt det vi behöver för att stävja brott, förebygga brott och verkställa gripanden och kraftfullt eradikera den organiserade brottsligheten.
  De som besöker Sverige skall, som i USA, lämna biodata/foto för inträde i landet i tullen.
  Vi måste ta i med hårdhanskarna om vi ska få bukt med den hemska våg av brott som vi fullkomligen badar i idag.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *