LP: kommunerna måste få anställa egna poliser

I många andra länder, exempelvis Italien, finns lokala poliser. Foto: Claudio Caridi/Shutterstock
Debatt10 november 2023 kl 04.382
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Anders Paulsen (LP), vice ordförande kommunstyrelsen
Lars H Ericsson (LP), ledamot kommunstyrelsen
Birgitta Sköld (LP), ledamot kommunstyrelsen
Björn Rosén (LP), ersättare kommunstyrelsen
Ulf Cederin (LP), ersättare kommunstyrelsen
Jim Kenving (LP), ersättare kommunstyrelsen

Kommentarer

 1. Bra med en strävan efter ökad trygghet på Lidingö, genom lokal polisnärvaro. Kom ihåg att förutom den överskuggande frågan, gängkriminalitet som göds av vissa invånares illegala narkotikakonsumtion, är biltrafiken (fortkörningar etc.) en företeelse som skapar otrygghet, särskilt för barn.

  Några frågor/funderingar till LP:
  1) Vilka befogenheter och vilken roll tänker LP att kommunala poliser ska ha? Samma som den ”vanliga” polisen idag eller ska det vara en mer lokal och ”mjuk” polis, t.ex. utan beväpning?
  2) Tänker ni att den kommunala polisen även ska fungera som trafikpolis, d.v.s. ingripa mot fortkörning, rödljuskörning, vårdslös körning, terrängkörning i naturen etc., vilket tyvärr är reella problem på Lidingö idag?
  3) Hur ska ojämlikheter mellan kommuner hanteras, d.v.s. att vissa kommuner kanske satsar mycket på sin lokala polis, andra inte? Vilka sekundära effekter kan det få i form av engagemang från polisen på nationell nivå?
  Jag vill betona att jag långt hellre ser lokal polisiär närvaro än privata ordningsvakter med bristfällig utbildning. Men idealiskt vore väl närvarande lokal områdespolis som är en del av den nationella polisen?

 2. Det ska vara en självklarhet att alla kommuner ska kunna säkra tryggheten för medborgarna och att poliser ska finnas på plats i varje kommun. Dock finns det farhågor om kommunerna ska vara huvudmän för poliser. 1965 övergick poliser från att vara kommunanställda, till att bli statligt anställda. 2015 blev Polismyndigheten nationell, vilket innebar en stor förbättring i och med att polis oavsett var i Sverige ett brott begicks, eller en misstänkt påträffades, kunde polisen i sina system se om det fanns något på personen ifrån ett annat län än var denne påträffades. Med kommunanställda poliser kommer då frågor som: vem ska utbilda och vidareutbilda dessa?, vilka system kan dessa poliser få tillgång till? Hur ska eventuell befordran ske, d.v.s. vem ska befordra?, Ska beslag förvaras och utredas av kommunen? Ska kommunerna bli tvungna att hyra häktesplatser, eller ska det byggas egna häkten av kommunen?
  Det finns många frågor kring detta och en stor farhåga är att det skulle medföra väldigt mycket byråkrati. Vi hoppas i stället att Polismyndigheten lyckas locka till sig tillräcklig många BRA polisaspiranter och att Lidingö kommun får de resurser från polisen som vi förtjänar. Vi i SD föreslog även för flera år sedan ordningsvakter på ön, som även skulle fungera som störningsjour till fastigheter.
  Göran Borgenvik ordförande SD Lidingö och f.d.polis i 37 år, numera pensionerad
  Iréne Borgenvik gruppledare SD Lidingö och f.d. anställd i Polismyndigheten i 7 år

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *