Lösa hundar skapar problem

Att låta din hund springa lös i naturen utsätter vilda djur för fara. Foto: Lidingösidan
Lidingö12 juni 2020 kl 07.302

Många vittnar om hundar som springer löst på Lidingö. Det kan vara farligt för vilda djur, och just nu är det extra riskabelt eftersom det är den här tiden på året de får sina ungar.

Något ”koppeltvång” finns inte i lagen, men under tiden mellan 1 mars och 20 augusti uppmanas alla hundägare att ha hunden i koppel. Detta på grund av den känsliga tiden för djuren. På Lidingö Stads hemsida står det om hur det varje år hittas rådjur och dovhjortar som är svårt bitna eller till och med ihjälbitna. 

En läsare kontaktade Lidingö Nyheter och skrev att han såg två fågelhundar driva iväg ett stort antal hjortar i skogen nära Elfviks gård. En av hundarna ska ha varit borta en längre tid. Andra hundägare har setts medvetet släppa sina hundar för att jaga gäss i hagarna vid stallet på Elfvik.  Lidingö Stad berättar för Lidingö Nyheter att de har fått in flera klagomål angående problemet. 

De som vill låta sina hundar springa utan koppel under säkra förhållanden, har den möjligheten. Runt om på Lidingö finns fem rastområden där du kan låta din hund träffa andra hundar och låta dem springa fritt. Se faktaruta. 

Hundhagar, rastgårdar

Brevik Hundrastgården ligger i närheten av Breviks hamn och är ett 5 000 kvadratmeter stort område med ett 1,6 meter högt stängsel så att inte rådjur och annat vilt kan hoppa in.
Mosstorp Ligger mellan Läroverksvägen och Pumpvägen. 
Långängen–Elfvik, Furutorp Ligger vid Furutorp. I beteshagen är det endast tillåtet att släppa hunden när du förvissat dig om att det inte finns rådjur eller hjortar i hagen.
Larsberg Ligger i korsningen Bodalsvägen–Larsbergstorget.
Vid Björnvägen 14 finns det en hage med lågt staket där man kan släppa småhundar.

 Lidingö Stads hemsida. 

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *