Lidingöspelare invalda i Hall of Fame

Anders Kristiansson dyker medan Jan Lundgren är beredd.
Sport26 januari 2023 kl 03.45

Tre forna Lidingöspelare, Jan Lundgren, Anders Kristiansson och Mats Ekman, välkomnades i lördags in i svensk volleybolls Hall of Fame vid en bankett i samband med Grand Prix i Uppsala. De är bland de tolv som valts in i den allra första kullen.

Lidingö SK var länge den klubb som dominerade svensk herrvolleyboll. De tog 16 raka guld under tre decennier, innan sviten bröts 1982. Därför var det inte mer än rätt att de fick ge tre bidrag till den allra första kullen som valdes in i den nyinstiftade Hall of Fame.

Jan Lundgren var med redan när Lidingö vann sitt första guld 1966, och blev senare ”Mr Volleyboll” med svenska folket som passare i landslaget och den som allra först hade spelat 100 landskamper. Totalt blev det 166 landskamper och 14 raka SM-guld.

– Jag har många goda minnen från min karriär, men det som toppar är nog när vi tjatade in oss som reservlag på Eu- ropas främsta klubblagsturnering i Apeldoorn i Holland och sensationellt vann hela turneringen, berättar han.

Anders Kristiansson och Mats Ekman på Hall of Fame-banketten.

Anders Kristiansson är ende svensk i International Volleyball Hall of Fame och fick så sent som häromdagen ännu en utmärkelse, Sportspegelns pris på Idrottsgalan. Han började sin bana i Sollentuna, men gick ganska snart över till hårdsatsande Lidingö där han efter några år blev spelande tränare. Parallellt tränade han också Sollentunas damer som var lika överlägsna på damsidan som Lidingö var på herrsidan.

Efter 102 landskamper slutade han sin aktiva karriär och fortsatte som tränare och förbundskapten. Efter att ha nått framgångar med damlandslaget tog han herrlandslaget till världseliten, med spel i OS, VM och EM. Sedan fortsatte tränarkarriären utomlands i Italien, Belgien, Grekland och senast i Japan. Han har sammanlagt vunnit mer än 50 mästerskapstitlar. När han som 70-åring kom hem tog han sig an de unga beachtalangerna Åhman/Hellvig och lotsade dem till världseliten med ett sensationellt EM-guld i somras.

Mats Ekman var en nätspelare av internationell klass.

Mats Ekman var landslagsspelaren som kom från Floby till Lidingö när han skulle studera på GIH och tog fem SM- guld med klubben innan han flyttade hem igen. 1982 var det just hans Floby som bröt Lidingös svit på 16 SM-guld.

Hall of Fame lanserades redan vid Volleybollförbundets 60-årsjubileum 2021, men på grund av pandemin är det först nu som de invalda kunnat samlas till en bankett i samband med Grand Prix i Uppsala för att få sina utmärkelser. Tyvärr hade Jan Lundgren inte möjlighet att närvara, utan hans utmärkelse togs emot av gamle klubb- och landslagskompisen Arvo Comén.

Pressmeddelande från Svensk Volleyboll

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *