Lidingös elever bland de bästa i landet

Lidingö11 oktober 2023 kl 03.484
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?

Kommentarer

  1. Grattis, vilka fina siffror!

    Hoppas att det nu finns tid och resurser att lägga på de elever som inte har dessa höga meritvärden och bor på Lidingö.
    Skulle vara intressant att se hur många ungdomar från Lidingö som t.ex går i skola i annan kommun för att diverse skolformer saknas på Lidingö samt hur många som inte klarade grundskolan för att komma vidare till gymnasiet?
    Christer Mohlin, har ni tillgång till någon sådan statistik så får du gärna dela med dig av dessa. Mvh Anna Svensson

    1. Hej Anna,

      Drygt hälften av Lidingös gymnasister, ca 1100 elever, pendlar ut till skolor i andra kommuner samt utomlands. De går såväl i andra kommuners skolor som i friskolor. Samtidigt pendlar 111 elever in till Hersby gymnasium. Orsaken till att eleverna pendlar ut kan bero på olika saker, exvis att de vill gå på en speciell skola eller att de söker ett gymnasieprogram som inte erbjuds på Lidingö.

      Inom grundskolan pendlar ca 430 elever (6,5%) ut från Lidingö, medan mindre än en procent av eleverna pendlar in från andra kommuner.

      När det gäller prestation och behörighet för eleverna i årskurs 9, så var 94% av vårens elever behöriga till något av gymnasieskolans program och 90,9% hade uppnått kunskapskraven (A-E) i alla ämnen.

      Jag hoppas att detta var svar på dina frågor,

      Hälsningar
      Christer Mohlin (M), utbildningsnämndens ordförande

  2. Fast Anna – Om man växer upp på Lidingö ska man ju inte studera något annat än högskoleförberedande program. Det är för detta Lidingös gymnasiesystem är uppbyggt. Tänk dig själv om någon som växer upp på Lidingö öppet skulle yppa orden ”Jag siktar på att bli snickare”!

    Om t.ex. Gångsätra gymnasium hade kunnat leva kvar som ett renodlat och attraktivt praktiskt gymnasium, även för ungdomar från andra kommuner, hade möjligheterna varit annorlunda. Men det omvandlades ju till en privat friskola. Numera lyckligtvis med ett gymnasie-ben med… just det ja teoretiskt och högskoleförberedande program.

    Dessutom är ju hela Sveriges grundskola uppbyggd på att man, för att få godkända betyg, ska ha förmågan att analysera, argumentera och reflektera på ett högskoleförberedande sätt redan i grundskolan. Och har man inte den förmågan fixar man ju inte heller godkänt i de kärnämnen som krävs (!?!) för att även bli snickare. (Även om någon nu skulle våga säga att man vill bli det och det faktiskt skulle vara ok att pendla till Skärholmen för att utbilda sig.) Dock verkar det ju komma förslag från staten nu på att du ska få gå yrkesprogram OM du bor i ett utanförskapsområde och riskerar att bli kriminell. Så även där går väl tyvärr våra Lidingöungdomar bet (i just detta fall är det väl dock tryggt och skönt att det är så).

    Numera drabbas ju dock även en del av de som ska vidare mot akademiska höjder. Detta genom att de tvingas bort både från sin hemkommun och även från Stockholms innerstad. Kommer du inte in på Hersby så kommer du inte heller in i på de ”attraktiva” skolorna i Stockholms innerstad. Skolorna som den Stockholmselev som tog ”din” plats på Hersby inte heller kom in på. Som tur är finns ju dock ett gäng mindre ”attraktiva” gymnasieskolor i Stockholms innerstad som man kan ha som backup.

    ”Ironiskt” PS. Jag läste att antalet sökande på Naturvetenskapliga programmen på Hersby får allt färre sökande. Eftersom nedläggningen av Gångsätra motiverades med att för få sökte tekniska program på Lidingö, är det väl snart dags för Lidingö Stad att lägga ner det Naturvetenskapliga programmet också? Det vore väl inte mer än logiskt? Lidingö behöver väl ändå bara Ekonomi- och Samhällsprogrammen? DS.

    1. Hej Christoffer,

      Du lyfter en viktig fråga. Då jag själv gick i gymnasiet (Gångsätra) för rätt många år sedan så hade vi flera olika yrkesprogram på Lidingö. Det fanns distribution & kontor, vårdlinjen och något mer maskin/fordonsinriktat vid Hantverkshuset. Sen blev det alltmer fokus på Natur, Ekonomi och Sam.

      Jag tror personligen inte att 100% fokus på teoretiska linjer efter årskurs 9 är bra för alla; utan att många ungdomar skulle trivas bättre på ett yrkesprogram.

      En god NYHET är att även gymnasieskolans 12 olika yrkesprogram ger grundläggande behörighet till högskola och universitet för elever som påbörjar sin utbildning höstterminen 2023. Det skall alltså bli lättare för elever på yrkesprogram att nå grundläggande behörighet till högskola och universitet, samtidigt som det finns möjlighet att komplettera i olika ämnen. Detta är mycket bra!

      Läs mer på: https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/forandringar-inom-skolomradet/grundlaggande-behorighet-pa-gymnasieskolans-yrkesprogram

      • Efter att ha läst till exempel yrkesprogrammet Försäljnings- och service får man grundläggande högskolebehörighet och med rätt val av kurser så kan man då direkt efter gymnasiet läsa tillexempel på juristprogrammet. Vill man i stället läsa vidare till ekonom så kan man komplettera med matematik på komvux, kanske efter lite resa/arbete. Om man som ungdom känner sig mer hemma och motiverad på ett yrkesprogram så ökar ju chansen till att nå sin fulla potential.

      • Om man tvekar att läsa teknik- eller naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet så kan man komplettera för att bli behörig genom att läsa ett tekniskt eller naturvetenskapligt basår som högskolor och universitet erbjuder. Då studerar man på högskoleliknande vis (föreläsningar och tentor) vilket skapar en utomordentlig plattform för vidare studier och i flera fall (vissa specifika krav) ger en garanterad plats. Jag önskar att detta fanns på min tid!

      Jag skulle verkligen önska att Lidingös elever och föräldrar får mer information om de olika smarta vägval som finns idag, så att fler ungdomar vågar prova yrkesprogrammen någonstans bland länets ca 190 olika gymnasieskolor. De som kan ge vägledning är grundskolornas studie och yrkesvägledare (SYV). -Men de som också måste stötta är vi föräldrar.

      Jag skulle dessutom gärna se att någon startar ett yrkesprogram på Lidingö, precis som jag tolkar att du önskar, men oavsett om det är kommunen eller en fristående skolar som gör det så kommer Skolinspektionen att kräva att det görs en noggrann utvärdering (exvis enkät) kring elevunderlaget. Därför måste man informera innan man frågar.

      Hoppas det blir fler kommentarer och i denna tråd, så att fler frågor kan lyftas och besvaras.

      Hälsningar
      Christer Mohlin (M), utbildningsnämndens ordförande

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *