
Lidingös ekar har även i år drabbats av den snedstreckade ekstyltmalens framfart. Ekar i hela länet är drabbade och under sommaren kan man nu se en mängd vitbruna löv på öns träd.
Den snedstreckade ekstyltmalen är en liten fjäril som under våren lägger ägg i ekarnas blad. Larverna bildar hålrum i löven där de lever och äter, och de angripna eklöven blir vitbruna och ser torra ut. I juni-juli är larverna fullvuxna och hissar sig ner från trädet med silkestrådar. De förpuppas i undervegetationen tills de kläcks, flyger iväg och de övervintrar sedan i barkspringor eller inomhus.
Angripna ekar ser ut att må dåligt, men skadas troligen inte allvarligt av malangreppen. Eftersom bladen inte blir helt bruna tycks det finnas tillräckligt med yta kvar på bladen som kan användas till fotosyntes. Dessutom faller inte bladen av efter angreppen, vilket tyder på att ekarna fortfarande kan använda dem.
– Mitt intryck är att årets angrepp är lite lindrigare än vissa tidigare år, en del ekar är inte alls angripna. Och nu när larverna lämnar träden och det dessutom regnade kraftigt för ett par veckor sedan så finns goda chanser att träden kommer att grönska senare i sommar, säger Lars Heins, förvaltare av naturmark i Lidingö stad.
Malarna äts av fåglar och fladdermöss och parasiteras av bracksteklar och brokparasitsteklar. För att begränsa den snedstreckade ekstyltmalens framfart kan man sätta upp fågel- och fladdermusholkar. Man kan också odla växter som parasitsteklarna livnär sig på, exempelvis hundkäx, strätta, hårkörvel, morötter eller fänkål.
Snedstreckad ekstyltmal vill ta sig inomhus, där det är ljust och varmt, och den sätter sig gärna i taket. Den är inget skadedjur – den varken äter eller förökar sig inomhus – men det finns lite olika knep för att ändå bli av med mal som är inne och hälsar på. Förutom att stänga dörrar och fönster så att den inte ens kommer in så kan man dammsuga upp den och lägga dammsugarpåsen i frysen i något dygn innan man slänger den.