Lidingös ekar angripna

Natur17 december 2018 kl 13.11

En liten larv har gjort att många av Lidingös ekar sedan i våras fått gula och skrumpna löv. Många är oroliga, men vi behöver inte vara oroliga – trädens framtid är inte hotad av larven.

Orsaken är en liten larv, troligtvis den snedstreckade ekstyltmalen, som flyttat in i löven och äter upp dem inifrån, men lämnar ytterskalet kvar. 
Det har varit ett gynnsamt år för just ekstyltmalen, som har gett sig på ekar lite här och var inom hela Stockholmsområdet. Ute i skärgården verkar de dock ha klarat sig.

En del Lidingöbor har ringt och frågat om de ska såga ned trädet. De är oroliga för att det är något liknande almsjuka. Och visst, det är inte bra för eken, men det är inte dödligt för den. Det är vanligt med insektsangrepp på träd och särskilt ekar. Men ekar är förvånansvärt tåliga mot angrepp.

Är det många insekter av ett slag under ett år gynnas även deras fiender och sjukdomar. Det tar ett tag för fienderna att komma ikapp, men året efter brukar den vanliga insekten minska igen. Så det blir inte lika många styltmalar nästa år, skulle jag gissa.

Så Lidingöborna får finna sig i att eklöven har sett lite gula och skrumpna ut udner 2018, men kan trösta sig med att det detta år troligtvis blir bättre igen. Det råder ganska stor enighet bland experter om att väderextremer spelar stor roll vid angrepp av detta slag. Frost eller torka, eller båda i kombination, kan skapa olika stressymptom som gör att olika organismer kan utvecklas kraftigt.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *