Lidingös äldreboende särskilt drabbade av coronapandemin

Lidingö8 juli 2020 kl 07.452

Under tisdagens presskonferens pekade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ut Lidingö som en av de 40 kommuner vars äldreboenden varit särskilt drabbade av coronapandemin.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, presenterade på en presskonferens under tisdagen sina slutsatser efter en granskning av hur landets äldreboenden hanterat coronapandemin.

Sofia Wallström, generaldirektör på IVO, pekade ut en lista på 40 kommuner. Dessa kommuner har hittills stått för närmare 70 procent av alla dödsfall i sjukdomen covid-19 på äldreboenden.

– Man kan alltså tolka det som att de här 40 kommunerna hittills har haft svårast med att dels begränsa smittspridningen och dels ge vård och behandling till de äldre, säger hon till SVT Nyheter.

Lidingö är en av kommunerna som finns med på listan över de särskilt drabbade kommunerna.

Listan över de särskilt drabbade kommunerna enligt IVO
Stockholm
Göteborg
Västerås
Sollentuna
Nacka
Huddinge
Solna
Sundbyberg
Upplands Väsby
Järfälla
Södertälje
Lidingö
Borlänge
Haninge
Botkyrka
Tyresö
Kramfors
Sigtuna
Vänersborg
Sala
Katrineholm
Alvesta
Älvkarleby
Finspång
Skara
Upplands-Bro
Salem
Tibro
Leksand
Gnosjö
Vaggeryd
Burlöv
Kinda
Vingåker
Gnesta
Gagnef
Ovanåker
Bräcke
IVO uppger att de har räknat på antalet döda i covid-19 på särskilt boende i förhållande till antalet boendeplatser per kommun. De fick då fram de 40 kommuner som har haft högst andel döda på äldreboenden, enligt Socialstyrelsens statistik från den 29 juni. Tillsammans står dessa kommuner för 67 procent av det totala antalet dödsfall på landets äldreboenden, enligt IVO. I IVO:s material kunde SVT Nyheter identifiera 38 kommuner, vilket är de som listas ovan.
Källa: SVT Nyheter

Kommentarer

  1. Hej o bra uppfångat Elvira! Uppföljande artikel om detta kan ske genom intervju o kommentarer ex från berörda politiker o tjänstemän vid Lidingö stad.

  2. Det vore mycket värdefullt om man fick veta mer i denna fråga. Var det t ex ”lika illa” på de privata och de kommunala äldreboendena? Ev. lärdomar som man tagit?

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *