LidingöPartiet vill rädda Lidingöbanans stationsbyggnader

Debatt29 juni 2022 kl 04.452

LidingöPartiet har tagit initiativet till en diskussion om hur Lidingöbanans gamla och fina stationsbyggnader ska underhållas och bevaras. De är en viktig del av Lidingös kulturmiljöarv.

SL som äger och förvaltar de kulturmärkta byggnaderna har inte visat något större intresse i denna fråga. Flera av byggnaderna är i dåligt skick och igenbommade.

LidingöPartiet föreslår att SL ger Lidingö Stad ett bidrag för att ta över ansvaret för dessa byggnader. LidingöPartiet ser också framför sig att flera av dessa stationsbyggnader, efter upprusning, skulle kunna hyras ut till småföretagare på Lidingö. Lämplig verksamhet i stationsbyggnaderna skulle kunna vara kiosk, fik, hantverk, konstnärsverksamhet etc.

Som exempel skulle det gamla fina stationshuset Gåshaga brygga (som inte ska förväxlas med SL:s nya personalbyggnad) skulle kunna bli både gemensam väderskyddad väntkur för båt- och tågresenärer och t.ex. glasskiosk efter samma lyckade koncept som vid bryggan i Dalénum. Huset bör i så fall flyttas till samma plats där väntkuren i glas finns idag så det hamnar optimalt mitt emellan spårvagnarna och båtarna. Under sina glansdagar på 70-talet fanns både korvkiosk och tidningskiosk i huset, så utrymme finns.

– Detta skulle vara ett sk vinn-vinn koncept. Byggnaderna räddas och det lokala näringslivet ges möjlighet till nya lokaler. Dessutom är jag övertygad om att Lidingöborna skulle uppskatta detta mycket, säger Anders Paulsen, LidingöPartiets kommunalrådskandidat inför valet i september.

Lars H Ericsson, partiordförande och kommunstyrelseledamot,  fyller i med att "detta vore en mycket välkommen uppgradering av Lidingöbanan. När sedan regionen uppfyller sitt löfte om en sammankoppling av Lidingöbanan med Spårväg City så att Lidingöborna kan åka utan byte ända in till city så blir dessa stationsbyggnader ännu mer i blickfånget."

Lars H Ericsson, partiordförande och kommunstyrelseledamot
Anders Paulsen, Kommunalrådskandidat

Kommentarer

  1. Håller med om att stationshusen måste bevaras på ett eller annat sätt.

    Men kommer ihåg att glassbaren i Dalenum byggde upp en likadan i Gåshaga. Efter protester från de boende fick de lägga ner. Kanske bäst att höra vad medborgarna vill….

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *