Lidingökvinnor som gjort avtryck och intryck

Hedvig Charlotta Nordenflycht (1718-1763) – framgångsrik kvinnlig författare, bodde ett år på Lidingö. Siri Derkert (1888-1973) – banbrytande konstnär, viktig för kvinnosakskampen och lidingöbo.
Kultur8 mars 2021 kl 05.332

Planerad utställning på Lidingö Museum

I år är det 100 år sedan kvinnor för första gången fick rösta i riksdagsvalet. Under ”jubileumsåret 2021” uppmärksammas detta på olika sätt runt om i landet.

På Lidingö Museum förbereder vi en utställning om intressanta Lidingökvinnor genom tiderna. Och det finns många. Dels sådana som gjort avtryck i öns lokala utveckling, dels de  som väckt uppmärksamhet även på andra sidan bron.    

Utställningen var tänkt att visas på Lidingö Museum under 2021. Pågående pandemi har dock gjort att Museet är stängt för närvarande. I avvaktan på att utställningen kan genomföras kommer vi här på Lidingö Nyheter att framöver berätta om några av de många betydelsefulla kvinnor som bott och verkat på vår ö. Det blir en artikelserie med tio av kvinnorna från utställningen. Vi räknar med att kunna börja den till sommaren.

För utställningsgruppen:
Margareta Borgelin, Ann Collste, Margareta Widell Larsson, Birgitta Tunelli.

Kommentarer

  1. Ser fram emot denna spännande artikelserie. Den kommer säkert att visa att det finns flera betydelsefulla kvinnor på Lidingö. Men varför finns inga vägar och platser ännu uppkallade efter dessa kvinnor? Själv vill jag slå ett slag för Wilhelmina Skogh grundare av Foresta och en framstående entreprenör inom hotell- och restaurangverksamheten kring förra sekelskiftet.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *